Jamie Oliver: klassieke penne carbonara

  • 4 personen
  • 20 min
  • waardering 8
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vlees

Ingrediënten

  • 450 g gedroogde penne
  • 10 plakjes pancetta of gedroogde, gerookte bacon
  • olijfolie
  • 5 biologische eidooiers
  • 100 ml slagroom
  • 125 g Parmezaanse kaas, geraspt

Bereiden

Kook de penne al dente in gezouten kokend water (kijk op de verpakking voor de kooktijd). Bak terwijl de penne kookt de pancetta in een beetje olijfolie krokant. Druk het een beetje stuk en zet aan de kant. Klop in een kom de eierdooiers en slagroom met de helft van de Parmezaanse kaas. Laat de penne als deze gaar is uitlekken en schep hem meteen door het nog warme, krokante pancetta-eierdooiermengsel.

Veel carbonara's zijn overgaar en lijken nog het meest op een geklutste eiersaus - als je de penne er meteen bij doet geeft deze genoeg warmte af om de eieren te garen terwijl de saus mooi glad en zijig blijft. Breng op smaak met flink wat zwarte peper uit de molen en voeg nog wat extra Parmezaanse kaas toe. Serveer direct met een grote kom salade erbij en een lekker flesje rode wijn.

Kookboek

Het recept 'Jamie Oliver: klassieke penne carbonara' is afkomstig uit het kookboek...

Happy Days met the Naked Chef

Jamie Oliver

"Mijn boeken zijn voor mensen die de kortste weg willen nemen, maar ook iets fantastisch van hun dagelijkse maaltijden willen maken. Mensen die zichzelf en hun... lees verder

© Kosmos Uitgevers. Beeld: David Loftus

Waardeer dit recept (67 stemmen)

Penne recept tips

Reacties op dit recept

  • BiancaBlijft een lekker gerecht, maar was allang bekend. Niet typisch Jamie. Ik experimenteer graag met diverse verse kruiden uit eigen tuin erbij. Ook lekker: ga uit van de basis, eidooier en room, en voeg lekkere groentes en/of kruiden naar smaak toe. Kan niet fout gaan.

    • MarionIn een carbonara gerecht hoord echt geen room of slagroom alleen eieren!!

    reageren

  • RobWeg met die room!

    • olgaJe hebt helemaal gelijk, nooit room bij carbonara, alleen spek en ei. En uiteraard Parmezaanse kaas en een beetje zwarte peper.

    reageren

  • CarinHet is een lekker recept. Mijn jongste is er dol op. Maar inderdaad, er komt helemaal geen room voor in een penne carbonara. Maar goed, smaken verschillen.

    reageren

  • AnnaTelkens weer dezelfde discussie. Hele eieren, alleen dooiers, met of zonder room. Eet het gewoon zoals je dat zelf wilt. Voor mij is dat alleen dooiers en room!

    reageren

  • TheoJamie moet zijn huiswerk overdoen: klassieke Italiaanse gerechten kan je pas klassiek noemen als je de traditie respecteert. Variaties kunnen natuurlijk altijd, maar noem 't dan verdomme niet "Klassiek". Er hoort geen room in de klassieke carbonara-saus. Room doe je in de saus als je eigenlijk niet zo goed kan koken... Net zoals Jamie. Veel praatjes... Zoals alle koks uit Engeland.

    • DirkDie Jamie heeft net zo veel verstand van koken als ik van vliegtuigen. Alhoewel hij wel voor een revolutie heeft gezorgd in de (slechte) Engelse keuken.

    • janNee of het klassiek is of niet, ik zou daar zeker om vloeken. Lekker belangrijk Theo.

    • SarahSjonge jonge, Theo. Gaat ver om 'verdomme' te zeggen voor carbonara.

    • anja Niet zo netjes ... dat verdomme!

    • HannahNou beste Theo, Jamie Oliver noemt niets klassiek, dat doet deze site. Daarnaast als jij als amateur-kok weet dat het klassieke recept zonder room moet, dan weet zo'n chef kok met een wereldse ervaring dat al helemaal. Soms worden er ook simpele receptjes gemaakt voor de mensen die het lastiger vinden om met alleen ei-geel te werken... Wat een heftige populaire reactie van je.

    • redactie okoko receptenBeste Hannah, de recepttitel 'Klassieke penne carbonara' is geen verzinsel van de redactie van okoko recepten. In de Nederlandstalige uitgave staat dit recept vermeld onder de titel 'Klassieke Penne Carbonara'. Het exuberante gebruik van kapitalen heeft de redactie licht teruggeschroefd, dat dan weer wel...

    reageren

  • WilmaIk blijf het eng vinden met die eieren, als ze niet goed gaar zijn.

    reageren

  • atseToch bijzonder dat, voor echte kenners van het originele recept, jullie allemaal op deze pagina hebben moeten kijken. Dat getuigt van sufheid.

    reageren

  • DanielleKlassiek is niet hetzelfde als origineel hoor. Z**kerds.

    reageren

  • N.R.Iedere Italiaan maakt het anders. De basissaus is altijd pecorino met eieren en gebakken pancetta, sommigen doen er licht gebakken uien al dan niet afgeblust met witte wijn door, anderen doen er knoflook en peterselie door. Echter nooit room! Maar zoals bij alles, geldt ook hier: doen wat je zelf lekker vindt, maar noem het geen Carbonara.

    reageren

  • GerardDie Jamie O. snapt er nog steeds niets van. Zucht...

    • JeromJamie Oliver snapt het heel goed, hij populariseert recepten voor een groot publiek. En is daar tamelijk succesvol mee. En als dat leidt tot een pasta carbonara met room, tja lekker belangrijk.

    • MartinHelemaal mee eens. Dit is echt lekker, room of geen room!

    reageren

  • lindaIk ben het niet eens met sommigen. Ik vind Jamie een fantastische kok die niet alleen lekker, maar ook op een gezonde manier kookt. Bekijk eens de TV-zenders VITAYA, VTM (Jamie at home) of EEN (30 minute meals). Weet niet of dit mogelijk is in Nederland, maar probeer het eens. Je zal dan misschien van mening veranderen.

    reageren

  • Gert-JanJamie mag elke dag voor mij koken hoor, ook zijn klassieke niet originele penne carbonara. En zelfs echte kenners weten dat klassiek niet altijd origineel is en klikken daarom wel op recepten zoals deze!

    reageren

  • olgaBij pasta (penne of spaghetti) alla carbonara hoort geen room. Ei en spek, parmezaanse kaas en dat is het, de room verpest de smaak van de carbonara, jammer. Ik gebruik het nooit.

    reageren

  • FrankVolgens een oud Romeins recept wordt de kolenbranders (carbonara) pasta wel degelijk met room of melk gemaakt. Verder is dit een wat zinloze discussie. Waar het om gaat is wat je zelf lekker vindt!

    reageren

  • DickWat jammer dat jullie zo'n ophef maken. Jamie is gewoon een prima kerel. Hij heeft het nodige gereisd door o.a. Italië om bij een of ander mevrouwtje een recept uitgeprobeerd te hebben. Zo doet mijn Siciliaanse kok het ook om bij de vriendinnen van zijn moeder in de vakantie weer inspiratie op te doen. Diegene die zoveel commentaar heeft is zelf zeker overal in Italië geweest?

    reageren

  • Antonino@Theo... Ik weet het, je heb gelijk. Ben chef-kok gewest ben italiaan praten 4 tallen en doe schrijf fouten, ik vind Jamie niet geweldig, alles met de hand door rommel overal in roeren, en de sla met vinaigrette me de hand roeren, de vinger in de sausje dan in de mond en dan moet de klant gast dat eten?

    reageren

  • MichaelIedereen kan het eten zoals men wil, maar wanneer je het klassiek noemt inderdaad, voor mij dan, zonder room en ik geef de voorkeur aan pecorino ipv parmezaan.

    reageren

  • ErikGebaseerd op een recept van Jamie Oliver. Leuke vent verder, maar een topkok of kenner van de Italiaanse keuken...? Recept slaat nergens op, doet het wellicht goed in de Libelle of Allerhande.

    reageren

  • Salo Room, geen room, room, geen room. Heerlijk zo een hevige discussie. Ik ga pizza bakken. Zonder room.

    • SonjaJe hebt gelijk.

    • Esther@Salo: hahaha, gelijk heb je. Ik ga denk ik ook maar pizza bakken, misschien met room...

    reageren

  • JanHet is maar de vraag hoe traditioneel de carbonara is. Het wordt voor WO II niet genoemd en een aannemelijke hypothese is dat het na de bevrijding van Rome in 1944 is geïmproviseerd op basis van eipoeder en bacon die werden uitgedeeld door Amerikaanse militairen.

    reageren

  • NannetteIk vraag me echt af wat het uitmaakt of je het origineel of klassiek noemt en wat erin zit. Er is iets goed mis met je als je op een recept gaat reageren met gevloek en afkraken van de kok in kwestie. Maak het dan zoals jezelf wilt. Wat is de toegevoegde waarde om aan onbekenden duidelijk te willen maken dat je het beter weet? In hoeverre weet je het trouwens beter? Hele eieren, eierdooiers, het recept van een 102-jarige Italiaanse oma, die het weer van de originele kok heeft? Pas dan is het klassiek, origineel en het enige echte recept? Slaap je daar dan echt beter van dat je dat even bekend maakt, dat JIJ in ieder geval weet hoe het moet. Pfff?

    reageren

  • FréIn het culinaire Frankrijk ook een geliefd eten: met bijna gekookte lardons en een akelig sausje. Je vindt het regelmatig op het menu van goed aangeschreven restaurants. De pasta wordt veelal de vorige dag al gekookt. Nee, ik geef geen commentaar...

    reageren