Gordon Ramsay: paella met kip en chorizo

  • 4 personen
  • 60 min
  • waardering 8,1
  • Hoofdgerecht
  • Spaans
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 400 g paellarijst, zoals bomba of calasparra
  • 6 kippendijen, zonder bot en vel, ca. 600 g
  • 250 g rauwe chorizo, ontveld
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 rode paprika, ontdaan van zaadlijsten en zaadjes, gehakt
  • 1 groene paprika, ontdaan van zaadlijsten en zaadjes, gehakt
  • 6 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 125 ml droge witte wijn
  • 1 liter kippenbouillon
  • een plukje saffraandraadjes
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • 100 g doperwten, ontdooid als ze uit de diepvries komen
  • 6 grote tomaten, ontveld, ontdaan van zaadjes en gehakt
  • een handvol bladpeterselie, alleen de blaadjes, gehakt
  • partjes citroen, voor erbij

Bereiden

Was de rijst goed, laat hem uitlekken en zet hem opzij. Snijd de kip in kleine stukjes en bestrooi ze met zout en peper. Snijd de chorizo in dikke plakken.

Verhit de olijfolie in een grote, diepe koekenpan, of een paellapan als u die heeft, en braad de stukjes kip rondom aan; schep ze op een bord en zet ze opzij. Doe de plakken chorizo in de pan, bak ze 2 minuten en voeg de gehakte paprika en knoflook toe. Bak alles nog 3-4 minuten onder regelmatig omscheppen, tot de paprika zacht begint te worden.

Doe de rijst erbij en bak die al omscheppend enkele minuten om de korrels te roosteren. Schenk de wijn erbij en laat hem tot de helft inkoken. Voeg dan de bouillon, saffraan en het paprikapoeder toe. Breng het geheel aan de kook, leg de stukjes kip weer in de pan en zet het vuur lager. Laat alles 15 minuten sudderen, onder af en toe omscheppen.

Voeg de doperwten en gehakte tomaten toe en verwarm alles nog 10 minuten op laag vuur; schep het geheel af en toe om. Haal als de rijst net gaar is maar nog wel enige beet heeft de pan van het vuur en laat hem een paar minuten staan.

Strooi de peterselie over de paella, zet hem op tafel en serveer de partjes citroen erbij.

Opmerking

'Paella komt oorspronkelijk uit Valencia, maar wordt nu in alle regio's van Spanje gemaakt. De honderden verschillende recepten maken gebruik van alle ingrediënten die maar goed bij rijst passen. Paella Valenciana bevat van oudsher kip, konijn en slakken, terwijl paella marisco (paella met gemengde zeevruchten) vooral langs de kust wordt bereid. Ga op zoek naar echte paellarijst, want die absorbeert meer van de met saffraan ingetrokken bouillon dan langkorrelige rijst.' - Gordon Ramsay

Kookboek

Het recept 'Gordon Ramsay: paella met kip en chorizo' is afkomstig uit het kookboek...

Wereldgerechten

Gordon Ramsay

In elk hoofdstuk in 'Wereldgerechten' behandelt de Britse topkok een van de tien wereldkeukens en geeft hij zijn eigen favoriete gerechten prijs. Ook beschrijft... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (62 stemmen)

Paella recept tips

Reacties op dit recept

  • MVerrukkelijk voor een lome warme zomeravond met een glas (Spaanse) rode wijn. Ben niet zo'n Ramsey fan maar dit is een aanrader!

    reageren

  • hennyWaar koop je rauwe chorizo?

    reageren

  • MichielZeker een aanrader! Jammer dat ik geen paellarijst had, dan was die nog lekkerder. Nu heb ik risottorijst gebruikt, helaas smaakt het dan niet zoals het hoort. Overigens heeft iemand een tip om de rijst roder te krijgen? Bij mij verkleurt het haast niet, terwijl dat wel mooier en lekkerder is.

    • MajaBij een Turkse winkel kan je kleurstoffen kopen voor voeding. Rijst rood kleuren lukt ook enigszins met tomatenpuree.

    • RiaNooit risotto rijst gebruiken, heeft een geheel andere structuur en smaak, Surinaamse rijst is een goed alternatief.

    • IlseLassie heeft paella rijst!

    reageren

  • StefanChorizo koop je gewoon in de Albert Heijn. Waar kun je echter goede paellarijst krijgen? Ik gebruik ook risottorijst...

    • CarlaIk haal het bij de Sligro.

    • IlseAH verkoopt Lassie paella rijst.

    reageren

  • nellieOp de Putselaan in Rotterdam-Zuid zit een goede Spaanse winkel die alles uit Spanje verkoopt!

    • NilsNet anderhalf uur in de trein gezeten, en 20 minuten met de bus. Toen was de winkel dicht :( Toch bedankt voor de tip nellie!

    • JohanHahahahaha

    reageren

  • rudolfHebben we een Engelsman nodig voor een paella recept? Nee, toch! Hoewel ook iedere Spaanse kok zijn eigen paella heeft gaan er geen groene paprika's in en zeker geen doperwten. Wel snijbonen in ruitjes gesneden en hele grote witte bonen die smelten in de mond! En natuurlijk konijn, kip, stukken spare rib en inderdaad chorizo de terreno oftewel die mijn buurman zelf nog maakt. Groet vanuit Spanje.

    • JimWat weet de Nederlander Rudolf van paella? Niks blijkens zijn reactie.

    reageren

  • MargotDeze is superlekker. Ik gebruik altijd Turkse Rundworst (soort salami) omdat mijn man geen varkensvlees eet. Daarnaast nog zakje Paelle kruiden uit Spanje (wordt mooi geel dan). Ook doe ik er soms nog paar gamba's op.

    reageren

  • MarianneLekker! Ik heb wokrijst van Lassie gebruikt (dat is gepofte basmatirijst), die is in 4-5 minuten (beet)gaar. Wel wat minder bouillon gebruiken.

    reageren

  • JanHeerlijk recept !!

    reageren

  • liesWaar koop je de kruiden of kan je ze bestellen?

    • CarlaBij de Xenos.

    reageren

  • CarlaPaella rijst kan je bij de Sligro kopen, moet je wel een pas voor hebben.

    reageren

  • NellekeLidl verkoopt tijdens de "Spaanse weken" paella rijst.

    reageren

  • MargreetPaella rijst bij AH van Lassie!

    reageren

  • Arthur RoonVoor alle puristen: wij wonen nu al weer een jaar of twaalf in Spanje en zien iedere kok weer een andere paella versie maken. Dit recept van Ramsay is een prima paella recept en vergeleken met de versie van Jamie Oliver krijgt het van elke Spanjaard meteen een tien met een griffel :)

    reageren

  • RemkoIk durf het bijna niet te zeggen, maar ik gebruik gewoon kant en klare gele rijst... lekker makkelijk en het smaakt ook prima hoor.

    reageren

  • BerniceHeerlijk recept! Ook met peterselie uit een potje en alleen 1 rode paprika. Ik vond paella rijst bij een wat grotere AH (geen XL).

    reageren

  • KerstenZeer lekker recept. Hebben een B&B in Spanje en maak hem wekelijks voor onze gasten. Zelfs Spaanse abuelas en iedereen vindt hem super.

    reageren

  • RenéOmg... chorizo en doperwten. Voor mensen uit de Comunidad Valenciana is dat geen Paella maar Arroz con cosas. Rijst met spullen.

    • PaoloHaha wat een snob.

    reageren

  • CokkieVoor de kleur gebruik ik kurkuma.

    reageren

  • CheetahEchte paella heeft soccarat, een krokante bodem, roeren/omscheppen is dus uit den boze...

    reageren