Rijst recepten

Populair

Alfabetisch

Rijst

Rijst

Tegenwoordig is er een ruime keuze in rijstsoorten. Naast de overbekende witte rijst is er onder meer zilvervliesrijst, snelkookrijst, basmatirijst (India), pandanrijst (Thailand), parboiled rijst, rondkorrelige rijst en rode rijst (Franse Camarque). 'Wilde rijst' is eigenlijk geen echte rijst: het zijn langwerpige, zwarte zaden van een Noord-Amerikaans moerasgras. Het is een dure 'rijstsoort' die doorgaans gemengd met witte rijst wordt verkocht. Rijst is met uitzondering van geslepen witte rijst rijk aan vitamine B en E.

Basisrecept rijst

Voor 4 personen. Breng in een grote pan 300 ml water of bouillon aan de kook. Voeg wat zout en peper en 200 g rijst toe en leg het deksel op de pan. Breng het geheel weer aan de kook en zet het vuur dan lager. Kook de rijst 12 tot 15 minuten zachtjes met deksel op de pan en giet hem daarna goed af. Houd de rijst warm of serveer hem meteen. Tip: een paar druppels citroensap bij het kookwater houdt de korrels gescheiden en stralend wit.

Basisrecept voor luchtige rijst

Jamie Oliver's basisrecept voor luchtige rijst (4 personen). Zet een grote pan gezouten water op het vuur en laat het aan de kook komen. Spoel 350 g basmatirijst 1 minuut in een vergiet onder de koude kraan, of tot het water helder is (hierdoor plakken de korrels later minder aan elkaar). Doe de rijst in het kokende water en wacht tot de korrels beginnen te dansen. Laat ze vanaf dat moment nog 5 minuten koken. Laat de rijst in een vergiet uitlekken. Giet 2½ cm water in de pan, zet hem weer op het vuur, laat het water aan de kook komen en zet het vuur laag. Dek de rijst in het vergiet met een stuk folie of een deksel af. Zet het vergiet op de pan met pruttelend water en laat de rijst zo 8 tot 10 minuten stomen. Haal dan de pan van het vuur en serveer de rijst, als je zo ver bent, onmiddellijk. Zo niet, dan kun je het folie erop laten zitten en nog even wachten - de rijst blijft een minuut of twintig warm.

Extra smaak

Al naar gelang het recept kun je het kookwater voor rijst op verschillende manieren een heerlijke smaak geven: gebruik in plaats van water kippen-, vlees- of groentebouillon, of breng het water op smaak met specerijen (kaneel, rode peper, gember of nootmuskaat), met kruiden als tijm, rozema- rijn, bieslook, koriander of peterselie of met wat schilletjes van citrusvruchten zoals sinaasappel of citroen.

[ Beeld: Maren Winter | Shutterstock.com ]