Pilav met pistachenootjes, spinazie en kruiden

  • 4 personen
  • 60 min
  • waardering 8,1
  • Bijgerecht
  • Mediterraan
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 200 g langkorrelige of basmatirijst
  • 400 ml kippenbouillon of water
  • 75 g boter
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 500 g spinazie, gewassen en grof gehakt
  • 75 g gepelde ongezouten pistachenoten, grof gehakt
  • 15 g fijngehakte muntblaadjes
  • 15 g fijngehakte bladpeterselieblaadjes
  • 15 g gehakte dille

Bereiden

Doe de rijst in een grote kom en spoel hem onder de koude kraan af terwijl je hem met je handen doorroert om het zetmeel los te maken. Schenk het melkwitte water af en herhaal het afspoelen tot het water helder is. Zet de rijst onder water en laat hem 10 minuten weken. Giet de rijst af en spoel hem een laatste keer af.

Breng de bouillon (of water) aan de kook, temper het vuur en houd de bouillon tegen de kook aan.

Smelt de helft van de boter in een braadpan en fruit de ui op middellaag vuur al roerend zacht. Zet het vuur hoger, doe de spinazie in de pan en blijf roeren tot al het vocht is verdampt. Doe de rijst in de pan met zout en peper naar smaak en schenk de hete bouillon erbij. Breng alles aan de kook, roer het door, leg het deksel op de pan en verwarm het 12 minuten op heel laag vuur.

Smelt de resterende boter in een steelpannetje en bak de pistachenoten op middelhoog vuur al roerend tot de boter schuimt en de noten beginnen te kleuren. Doe de noten met hun bakboter en de kruiden in de pan met rijst. Roer niet! Leg het deksel op de pan en verwarm de pan nog 5 minuten op heel laag vuur.

Neem de pan van het vuur, schep met een vork alles om zodat de rijst los is en de noten en kruiden erdoor zijn gemengd. Leg een schone theedoek op de pan, leg het deksel daarop terug en laat alles zo 15-20 minuten staan. Schep voor het serveren de rijst in een schaal en roer hem met een vork los.

Opmerking

Dit is een mooie groene pilav, vol kruiden en knapperige pistachenootjes. Hij past heel goed bij gegrilde vis of kipgerechten.

Kookboek

Het recept 'Pilav met pistachenootjes, spinazie en kruiden' is afkomstig uit het kookboek...

Turquoise

Greg & Lucy Malouf

Een boek vol recepten, reisverhalen en krachtige fotografie die de mysterieuze verhalen en de spannende Turkse keuken tot leven brengen. Zelden was... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (18 stemmen)

Pilav recept tips

Reacties op dit recept

  • AnnemarieEn wat te denken van de aanbeveling lekker bij vis en kip... is het dan wel een volwaardig vegetarisch recept? Of staat alles waar geen vlees of vis in zit getagd als vegetarisch??

    reageren

  • inaHeerlijk recept. Heb er kikkererwten door gedaan.

    reageren

  • inaInderdaad voor de vegetarische variant dus groentebouillon en kikkererwten. Dan is het een goed vegetarisch recept.

    reageren