Warme krieltjessalade met groene asperges en linzen

  • 4 personen
  • 55 min
  • waardering 8,5
  • Lunchgerecht
  • Frans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 675 g gemengde krieltjes, eventueel in kleinere stukjes (1 cm) gesneden
  • 1½ eetlepel extra vergine olijfolie
  • 2 bosjes groene asperges (in totaal 650 g), het uiteinde eraf gesneden, in stukken van 2,5 cm
  • 140 g droge groene linzen (Franse linzen uit Le Puy)
  • voor de mosterddressing
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • 1 eetlepel dijonmosterd
  • 65 ml extra vergine olijfolie
  • 3-4 eetlepels versgeperst citroensap, naar smaak
  • 1½ theelepel pure ahornsiroop, of naar smaak
  • om erbij te serveren
  • 105 g fijngehakte rode ui, afgespoeld en uitgelekt
  • 10 g verse dille, fijngehakt

Bereiden

Verwarm de oven voor op 220 °C. Bekleed twee grote bakplaten met bakpapier.

Leg de krieltjes op een van de bakplaten, sprenkel er 1 eetlepel olie over en schud die er goed door. Verdeel de krieltjes in één enkele laag over de bakplaat, bestrooi ze royaal met zout en peper en rooster ze 20 minuten in de oven.

Leg intussen de gesneden asperges op de andere bakplaat en sprenkel daar de overgebleven ½ eetlepel olie over. Verdeel ze in één enkele laag over de bakplaat en strooi er zout en peper over. Als de aardappeltjes 20 minuten in de oven staan, schuif je ook de plaat met asperges in de oven. Laat het geheel nog 12-17 minuten roosteren tot de krieltjes goudbruin en de asperges zacht zijn. Let op dat de asperges niet té gaar worden - als je er met een vork in prikt, moet je nog een klein beetje weerstand voelen.

Doe de linzen intussen in een middelgrote pan, voeg er 750 ml water aan toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur lager en laat de linzen onafgedekt 25-35 minuten koken tot ze zacht zijn. Voeg zo nodig wat meer water toe om te voorkomen dat ze droogkoken. Giet de linzen af in een vergiet en zet het apart.

Terwijl de krieltjes en asperges in de oven staan, maak je de mosterddressing: klop in een kommetje de grove mosterd, dijonmosterd, olie, het citroensap (begin met 3 eetlepels), de ahornsiroop en zout en peper door elkaar. Proef en voeg zo nodig nog wat citroensap, ahornsiroop, of zout toe. Zet de rode ui en dille klaar.

Doe de geroosterde krieltjes en asperges samen met de linzen en rode ui in een grote kom. Giet de dressing erover en meng alles goed door elkaar. (Zelf gebruik ik meteen alle dressing, maar je kunt ook telkens een beetje toevoegen en tussendoor proeven.) Breng de salade op smaak met zout en peper. Garneer de salade met fijngehakte dille en serveer hem warm.

Extra benodigd

Bakpapier

Tips

Ik gebruik graag een mix van paarse, rode en gele krieltjes, gewoon omdat de salade er dan kleurig en vrolijk uitziet. Je kunt natuurlijk net zo goed één kleur krieltjes gebruiken of gewone aardappelen die je in kleine blokjes snijdt. In plaats van met droge linzen kun je dit gerecht ook met linzen uit blik maken. Gebruik in dat geval 400 g gare linzen uit blik (uitgelekt en afgespoeld). Het is wel belangrijk dat je een blik koopt waarin de linzen 'intact' gebleven zijn, dus niet samengeperst of papperig. Als je geen liefhebber van rauwe ui bent, kun je de hoeveelheid verkleinen. Zelf spoel ik de ui in een zeef onder stromend water af, zodat de smaak iets minder scherp wordt. Je kunt de salade in een luchtdichte doos in de koelkast tot 4 dagen bewaren. Serveer hem daarna koud, rechtstreeks uit de koelkast. Je kunt de smaken een beetje oppeppen met zout, peper en een drupje citroensap. Warm hem niet op, want dan verlies je te veel smaak.

Opmerking

Deze pittige warme krieltjessalade is gewoon verslavend. Ik moet bekennen dat ik niet zo'n aspergeliefhebber ben, maar als ik die gezellige groene stengels voor dit recept aan het roosteren ben, loopt het water me al in de mond. Het is een geweldig gerecht om in de lente te maken, als het weer nog aan de koele kant is en er volop asperges en krieltjes te koop zijn. Door het roosteren worden ze boterzacht en krijgen ze een krokant korstje. De combinatie met mijn romige, rijke en licht pikante grootmoeders mosterddressing, de grappige groene linzen en de knapperige rode ui en verse dille zorgen voor een verrukkelijke mix van krokant en zacht, kruidig en zoet. Ik zou dit gerust de hele lente kunnen eten. In andere jaargetijden kun je de asperge vervangen door je favoriete seizoensgroente. In de zomer en vroege herfst maak ik deze salade vaak met sperziebonen.

Kookboek

Het recept 'Warme krieltjessalade met groene asperges en linzen' is afkomstig uit het kookboek...

Vanavond vegan

Angela Liddon

Angela Liddon, een van de bekendste vegan influencers en koks, biedt met 'Vanavond vegan' een boek boordevol plantaardige avondmaaltijden. Maaltijden die zo lekker en makkelijk zijn dat je iedere carnivoor ermee kan verleiden... lees verder

© Spectrum

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Aardappelsalade recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!