Aardappelsalade recepten

Aardappelsalade

Aardappelsalade

Vooral zomers is aardappelsalade een heerlijk fris gerecht. Lekker als bijgerecht bij de barbecue of als onderdeel van een gevarieerd buffet. Gezellig met vrienden in de tuin eten op een warme zomeravond? Dan mag een aardappelsalade niet ontbreken. De meeste aardappelsalade recepten zijn makkelijk en snel te bereiden, maar gebruik voor het lekkerste resultaat bij voorkeur wel nieuwe aardappeltjes of krieltjes.

Aardappelsalade met truffel

Kook 600 g aardappels in de schil en laat ze tot lauw afkoelen. Schil ze en snijd ze in ronde plakjes. Maak een julienne van 100 g truffel en voeg 1 theelepel mosterd, 50 ml slagroom, zout en peper toe. Bekleed een slakom met in vinaigrette gedoopte slabladen, leg daarop de met de saus gemengde aardappels en bestrooi ze met reepjes truffel. ¹)

Aardappelsalade van krielaardappeltjes en lente-ui

Kook 1½ kg geschrapte krielaardappeltjes in weinig water met zout in ca. 15-20 minuten gaar. Knip 100 g ontbijtspek in reepjes. Bak de spekreepjes in een droge koekenpan op zacht vuur knapperig bruin. Laat de spekjes op keukenpapier uitlekken. Maak 6 lente-uitjes schoon en snijd ze in ringetjes. Roer in een schaal 75 ml dragonazijn, 1 eetlepel grove mosterd, 100 ml olijfolie en 2 eetlepels verse tijmblaadjes tot een sausje. Voeg zout en peper naar smaak toe. Giet de aardappeltjes af en schep ze nog warm door het sausje. Laat de salade afkoelen. Schep de aardappelsalade nog een keer goed om en strooi de spekjes erover.

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' ¹) ]

[ Beeld: HandmadePictures | Shutterstock.com ]