Jamie Oliver: aardappelsalade met gerookte zalm

  • 4 personen
  • 30 min
  • waardering 8
  • Lunchgerecht
  • Italiaans
  • Vis

bevat per portie

  • 400 kcal
  • 29 g eiwit
  • 20 g vet
  • 24 g koolhydraten

Ingrediënten

  • 600 g nieuwe aardappelen
  • geraspte schil en sap van 1 grote citroen
  • scheutje rodewijnazijn
  • olijfolie
  • 2 eetlepels kappertjes, afgespoeld en uitgelekt
  • 1 stukje verse mierikswortel van 3 cm, geschild (of geraspte mierikswortel uit een potje, naar smaak)
  • 150 ml crème fraîche
  • klein bosje verse dille of venkeltopjes, grof gehakt
  • 400 g gerookte zalm, in plakken

Bereiden

Zoek de grotere aardappelen uit en snijd die doormidden, waardoor ze ongeveer even groot zijn als de kleintjes. Leg de aardappelen in een pan met kokend gezouten water en kook ze 15 tot 20 minuten, tot ze net gaar zijn. Laat de aardappelen in een vergiet uitlekken.

Doe de geraspte citroenschil en de helft van het sap in een kom en giet er de azijn bij. Giet er drie keer zo veel olijfolie als zuur vocht bij en roer er de kappertjes door. Breng de dressing op smaak met zout en peper, meng alles goed, doe de warme aardappelen erbij en hussel goed, zodat elk stukje aardappel een beetje van de dressing meekrijgt.

Rasp de mierikswortel fijn in een kom - wees er vooral niet te zuinig mee, want je moet er zowel de aardappelen als de zalm pit mee geven - en meng het raspsel met de rest van het citroensap en met wat zout en peper door de crème fraîche. Strooi het grootste deel van de gehakte dille of venkel over de afgekoelde aardappelen en hussel ze nog eens.

Leg de plakjes gerookte zalm op een groot bord of plateau. Doe dat niet al te netjes - het is de bedoeling dat het een beetje nonchalant wordt! Trek de plakjes hier en daar in plooien, zodat het er lekker luchtig uitziet, en schep er de aangemaakte aardappelen op. Schep er een paar kloddertjes crème fraîche met mierikswortel op, besprenkel het zaakje met olijfolie en strooi er ten slotte de rest van de dille of venkel over. Geserveerd met een glas wijn en een lekker stukje brood heb je een verrukkelijke lunch.

Tip

'De aardappelen worden het lekkerst als je ze aanmaakt terwijl ze nog warm zijn, zodat ze alle heerlijke smaken optimaal in zich opnemen. Laat ze in de dressing afkoelen voordat je er verse kruiden bij doet, anders worden die kruiden slap en raken ze veel van hun kleur en smaak kwijt.' - Jamie Oliver

Kookboek

Het recept 'Jamie Oliver: aardappelsalade met gerookte zalm' is afkomstig uit het kookboek...

Thuis bij Jamie

Jamie Oliver

In zijn nieuwe boek is Jamie weer helemaal terug in de keuken, zijn eigen keuken. Jamie laat zichzelf zien in zijn thuisbasis in Essex. Hij gaat los in zijn eigen moestuin... lees verder

© Kosmos Uitgevers. Beeld: David Loftus

Waardeer dit recept (78 stemmen)

Recept tips

Reacties op dit recept

  • Francien

    Dit lijkt mij heel erg lekker, ga het zeker uitproberen.

    reageren

  • len

    Goed plan.

    reageren

  • suze

    Dit smaakt erg lekker.

    reageren

  • Marieke

    Yummie... en dan met dit mooie weer...

    reageren

  • corry

    Lijkt me wel lekker.

    reageren

  • Hetty

    Ik ga het zondag maken. Lekker in de tuin met een glaasje witte wijn...

    reageren

  • J.M.

    Dit is gewoon een super recept! De combinatie van de fris-zuur aangemaakte aardappels, de zalm en mierikswortel... fantastisch!

    reageren

  • henny

    Wauw wat een super recept, die ga ik heel snel maken en denk ook bij mijn favoriete recepten zetten. Bedankt voor het recept.

    reageren

  • leonie

    O,wat ziet dat er lekker uit, echt iets voor de zondag. Lekker in de tuin, met wat vrienden, smullen maar. Dubbel genieten, nu het weer ook zo heerlijk is. Groetjes, Leonie

    reageren

  • sisca

    Was een groot succes. Heel erg lekker.

    reageren

  • khi

    Favoriet op feestjes. Maak 't dan met krieltjes en meer aardappel tov zalm. Succes verzekerd.

    reageren

  • Anne Marie

    Heeeeeeeeeeerlijk! Dit ga ik zeker vaker maken...

    reageren

  • Josje

    Deze aardappelsalade van Jamie is echt top, bedankt voor het recept!

    reageren