Aspergesalade met gerookte zalm

  • 4 personen
  • 35 min
  • waardering 7,7
  • Voorgerecht
  • Hollands
  • Vis

Ingrediënten

  • 500 g asperges, geschild
  • 300 ml mayonaise
  • 100 ml witte wijn
  • sap van 1 citroen
  • verschillende soorten sla, in reepjes
  • 2 eieren, hardgekookt en in partjes
  • 12 plakjes gerookte zalm

Bereiden

Gaar de asperges (ongeveer 10 cm lang) volgens de aanwijzingen in het basisrecept (zie onderstaand 'basisrecept asperges'), maar breng de pocheertijd terug tot 4 minuten.

Verdun de mayonaise met de witte wijn en het citroensap. Breng de friszure dressing op smaak met wat versgemalen peper en zout. Is de dressing te zuur geworden dan biedt een lepeltje suiker of poedersuiker uitkomst.

Haal de asperges uit het aspergenat en leg ze op een theedoek of wat lagen keukenpapier om uit te lekken. Leg een bedje van gemengde sla op de borden, leg er de asperges en de eipartjes bij en leg er de plakjes zalm als roosjes op. Schep wat citroendressing over de sla en leg er wat blaadjes veldsla of een toefje peterselie bij.

Basisrecept asperges

Zet de asperges in koud water en ververs het water regelmatig. In een paar uur tijd zuigen de scheuten zich vol water waardoor ze weer mals en sappig worden.

Schil de asperges met een dunschiller vanaf ongeveer drie centimeter onder het kopje naar het uiteinde toe. Snij de uiteinden, die een beetje houtig zijn, eraf. Leg de schillen en afgesneden kontjes op de bodem van een ruime pan. Leg een schone en goed uitgespoelde theedoek op de schillen en kontjes om die gescheiden te houden van de aspergescheuten. Leg de scheuten op de theedoek en vouw de theedoek dicht.

Giet zo veel water in de pan dat de asperges volledig onder water staan. Voeg 20 g zout toe. Sluit de pan en breng het water aan de kook. Draai het vuur lager zodat het water nog net borrelt en laat de asperges (afhankelijk van de dikte) 4 tot 8 minuten tegen de kook aan garen. Haal de pan dan van het vuur en laat de asperges nog 15 minuten doorgaren. Controleer of de asperges gaar zijn door met een vork in het ondereinde te prikken. Ondervindt de vork geen weerstand, dan is de asperge perfect gaar. Til met de theedoek de asperges uit het water en laat ze uitlekken.

Kookboek

Het recept 'Aspergesalade met gerookte zalm' is afkomstig uit het kookboek...

Het aspergeboek

Herman van Ham & Wiel Basten

Het enige complete boek dat de herkomst, teelt en bereiding van deze exquise groente beschrijft. Iedere beginner kan met het basisrecept en de eenvoudige... lees verder

© Unieboek - Van Dishoeck

Waardeer dit recept (18 stemmen)

Aspergesalade recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!