Waldorfsalade recepten

Waldorfsalade

Waldorfsalade

'Hoewel iedereen het erover eens is dat deze salade in 1893 werd bedacht, is nog steeds niet duidelijk door wie. De meeste mensen denken dat het Oscar Tschirky was, de maître d’hôtel van het Waldorf-Astoria in New York City. Als iemand bij de lunch een mooie schaal waldorfsalade serveert, heeft diegene blijkbaar flink wat zelfvertrouwen: deze salade is heel eenvoudig te maken, maar de smaakcombinatie is heerlijk en bovendien is het een heel relaxed en lekker gerecht om op tafel te zetten. Om hem echt perfect te maken moet je heel goede, zoete druiven gebruiken als tegenwicht voor de zoute blauwe kaas en de krokante slablaadjes. Hoewel de meeste waldorfsalades met mayonaise worden gemaakt, vind ik het altijd lekker om de mijne met een beetje yoghurt op te frissen.' - Jamie Oliver

Waldorfsalade recept

Breng 500 ml water met zout, 2 peperkorrels, 1/8 ui, 2 takjes peterselie, 1 worteltje en een mespunt tijm aan de kook. Leg een kipfilet van 300 g erin en kook deze in 10 minuten gaar. Laat de filet uitlekken en afkoelen. Snijd de kipfilet in reepjes. Vermeng 2 eetlepels mayonaise met 2 eetlepels crème fraîche of zure room, enkele druppels worcestersaus, peper, zout een mespunt kerrie en ¼ geraspte ui. Snijd 1 rode appel en ¼ selderijknol in reepjes en schep deze direct door het mayonaisemengsel om verkleuren te voorkomen. Houd van 50 g walnoten enkele walnoten achter voor de garnering en breek de resterende walnoten in stukjes. Schep deze met de kipfilet door het mayonaisemengsel. Bekleed 4 glazen coupes met een slablad en verdeel de waldorfsalade erover. Garneer de bovenkant met de achtergehouden walnoten en peterselie. ¹)

[ Bron: 'Jamie's Amerika' | 'Wannée kookboek' ¹) ]

[ Beeld: AS Food studio | Shutterstock.com ]