Gordon Ramsay: doperwtensoep met krokant spek

  • 4 personen
  • 30 min
  • waardering 8
  • Voorgerecht
  • Frans
  • Vlees

Ingrediënten

  • 100 g licht gerookt doorregen spek, bijv. Ventrech uit de Elzas (indien verkrijgbaar), zonder zwoerd
  • 2 sjalotjes, in ringen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 400 g verse erwtjes in de peul, gedopt
  • 2 eetlepels droge witte wijn
  • 1 liter lichte kippenbouillon of groentebouillon
  • 100 ml double cream of slagroom, plus nog een beetje voor erbij

Bereiden

Houd 4 plakjes spek apart en snijd de rest fijn. Doe het fijngesneden spek met de sjalotjes en olie in een pan, en verhit ze tot ze gaan sissen. Smoor alles ca. 5 minuten op laag vuur.

Voeg de erwtjes toe en smoor ze nog 2-3 minuten mee. Schenk de wijn erbij en laat hem verdampen.

Roer de bouillon of de nage en 250 ml water erdoor en breng alles aan de kook. Voeg zout en peper toe, en laat de soep 15 minuten zachtjes sudderen. Pureer hem glad in een keukenmachine of blender. Druk de puree met de achterkant van een soeplepel door een fijne zeef boven een kom. Laat de soep afkoelen en bewaar hem tot gebruik in de koelkast.

Gril intussen de achtergehouden plakjes spek knapperig. (In ons restaurant bakken we ze tussen twee zware bakplaten om ze recht en plat te houden, maar wellicht heb je zelf liever gekronkelde plakjes.) Laat ze goed uitlekken op keukenpapier zodat ze niet meer vettig zijn en houd ze warm.

Breng de afgekoelde soep op smaak met zout en peper. Klop dan de room erdoor. Voeg nog wat zout en peper toe. Serveer de soep in kommen, druppel er nog wat room over en leg er een plakje spek op.

Extra benodigd

Keukenmachine of blender

Opmerking

'Dit is een lichte romige soep die alles mee heeft: een verleidelijke kleur, een fluweelzachte textuur en een heerlijke verse smaak. Erwten en spek zijn een veelgebruikte combinatie. Ik gebruik graag Elzasser spek, maar elke andere soort licht gerookte, droog gezouten doorregen spek is geschikt.' - Gordon Ramsay

Kookboek

Het recept 'Gordon Ramsay: doperwtensoep met krokant spek' is afkomstig uit het kookboek...

Het geheim van de chef per seizoen

Gordon Ramsay

Gordon Ramsay laat in 'Het geheim van de chef per seizoen' zien hoe je met de sterren van elk seizoen kan koken als een echte topchef. Zo hebben tomaten... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (8 stemmen)

Doperwtensoep recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!