Amandelgazpacho (ajoblanco)

  • 6 personen
  • 15 min
  • waardering 7,5
  • Voorgerecht
  • Spaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 50 g witbrood, zonder korst
  • 150 g blanke amandelen
  • 1 teentje knoflook
  • 1-2 eetlepels sherryazijn
  • ½ meloen
  • ca. 25 pitloze druiven
  • 25-50 ml olijfolie
  • zwarte peper
  • optioneel: ½ eetlepel azijn

Bereiden

Week het brood met de amandelen en het knoflookteentje in 500 ml water totdat het brood zacht is. Doe de sherryazijn met ¼ theelepel zout erbij. Maak met een parisienneboor (meloenboor) of lepeltje meloenbolletjes en snijd de druiven doormidden.

Begin met pureren van het broodmengsel met ca. de helft van het water. Giet de olijfolie er beetje voor beetje bij. Begin met 25 ml olijfolie. Je kunt er later meer bij doen naar smaak. Giet de rest van het water er langzaam bij totdat de soep net zo dik is als vloeibare slagroom. Voeg er eventueel nog wat water bij als de soep nog te dik is. Is hij te vloeibaar, pureer er een stukje brood doorheen.

Breng de gazpacho op smaak met zout, peper en eventueel een klein scheutje azijn. Haal eventueel door een zeef. Zet de ajoblanco minstens 2 uur voor het serveren in de koelkast. Leg een paar meloenbolletjes en druiven op de bodem van een diep bord of glas. Giet de ajoblanco erbij en sprenkel er wat olijfolie over.

Extra benodigd

Meloenboor

Variatietip

Ook lekker met plakjes radijs en/of verse muntblaadjes.

Opmerking

'Ajoblanco, het witte zusje van gazpacho, is een koude soep uit Andalusië. Hij kenmerkt zich door de romige textuur, maar heeft toch een verrassende frisheid. Heerlijk bij zomerse temperaturen maar zeker ook de moeite waard als de zon niet schijnt. Als ik heimwee heb naar Spanje en verlang naar de zon maak ik deze soep. Hij is snel en makkelijk te bereiden. Ik maak hem dus heel vaak. Ook in de winter. Als ik voel dat ik verkouden ga worden, knap ik enorm op van een shotje ajoblanco. Er zijn echt heel veel varianten op deze soep. Het leuke is dat je gerust kunt variëren met de hoeveelheid van de ingrediënten, zoals knoflook, olijfolie, brood en amandelen. Dit is mijn persoonlijke favoriet.' - Sandra Alvarez

Kookboek

Het recept 'Amandelgazpacho (ajoblanco)' is afkomstig uit het kookboek...

Sabor Sabor

Sandra Alvarez

Een verrassend modern Spaans kookboek met prachtige fotografie dat je direct uitnodigt om te gaan koken. Sandra Alvarez besloot haar traditionele familierecepten - van Santiago de Compostella tot Ibiza - eenvoudiger, moderner en gezonder te maken... lees verder

© Uitgeverij Terra

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Gazpacho recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!