Gazpacho recepten

Gazpacho

Gazpacho

Spaanse en Portugese soep op basis van komkommer, tomaat, ui, paprika en zacht broodkruim, op smaak gebracht met olijfolie en knoflook; de soep wordt koud gegeten Volgens de traditie wordt de gazpacho bereid in een ongeglazuurde schaal van aardewerk, die een bijzondere smaak aan de soep geeft, Deze versie is afkomstig uit Sevilla, maar er bestaan talloze varianten. In Jerez wordt hij gecombineerd met rauwe uienringen; in Segovia wordt hij gemaakt op basis van mayonaise en gekruid met komijn en basilicum.

Gazpacho recept

Hak 4 rijpe, ontvelde tomaten en 10 cm geschilde komkommer in kleine stukjes. Snipper een ui. Leg in een pan of schaal. Voeg vervolgens 1 rode in stukjes gesneden paprika, 2 geperste teentjes knoflook, 1 eetlepel gehakte peterselie, 50 ml olie, 2 eetlepels citroensap, peper, zout en 1 liter koud water toe. Roer alles goed door en laat de soep enige uren in de koelkast op smaak komen. Leg voor het serveren een paar ijsblokjes in elke soepkop en schep de gazpacho erover. Geef er desgewenst kleine zwarte olijven bij en in plakjes gesneden hardgekookt ei. ¹)

Gazpacho recept uit Sevilla

Doe 4 uitgeperste teentjes knoflook, 2 theelepels zout, ½ theelepel peper en gepureerd vruchtvlees van 2 ontvelde en kleingesneden tomaten in een kom. Meng alles goed en voeg druppelsgewijs 4 eetlepels olijfolie toe. Voeg 1 milde ui in papierdunne ringen met 1 groene en 1 rode paprika (beide zonder pitjes en gesnipperd), 1 geschilde en ontpitte komkommer in snippers en 4 eetlepels vers broodkruim toe. Giet er 3 kopjes water bij en roer goed. Dien de gazpacho met ijsblokjes op.

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' | 'Wannée kookboek' ¹) ]

[ Beeld: Lisovskaya Natalia | Shutterstock.com ]