Gazpacho met een vleugje serrano

10 personen
bereiden

waardering 7,6obv 7 waarderingen

Ingrediënten

  • 200 g tomaten
  • 1 komkommer
  • 2 rode paprika's
  • 1 teentje knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie extra vergine
  • 2 eetlepels sherryazijn
  • 6 plakken serranoham, plus een paar plakken extra
  • 2,6 g lecithine

Bereiden

Houd 1 tomaat, 10 cm komkommer en 1 paprika apart voor de garnering. Ontvel de tomaten: dompel ze 30 seconden in kokend water, leg ze dan kort in ijswater, ontvel ze en schep het zaad eruit. Schil de komkommer en snijd hem grof. Verwijder de zaadjes uit de paprika en snijd hem grof.

Pureer de groenten, knoflook en olie in de blender. Controleer de textuur als de ingrediƫnten gemixt zijn. Voeg desgewenst wat water toe als de gazpacho te dik is. Breng desgewenst op smaak met peper en zout en roer er 2 eetlepels sherryazijn door. Zet het geheel in de koelkast.

Maak voor de garnering een julienne van tomaat en paprika en spaghetti van komkommerschil (schil hem met de dunschiller en snijd er dan dunne reepjes van).

Laat voor het serranoschuim de ham 10 minuten in 500 ml water trekken dat je geleidelijk tegen de kook aan brengt. Giet het water door een puntzeef en vang het kookvocht in een mengkom op. Voeg de lecithine toe en klop de bovenkant met een elektrische melkklopper tot schuim. Je ziet een stevig schuim ontstaan!

Serveer de gazpacho met het schuim en de garnering.

Extra benodigd

Blender, melkklopper

Tip

Laat een paar plakjes serranoham in de oven drogen. Stamp ze fijn en strooi ze over de gazpacho.

Kookboek

Het recept 'Gazpacho met een vleugje serrano' is afkomstig uit het kookboek...

Abracadabra

De chef-koks van de Belgische kookschool Mmmmh! zijn gepassioneerde globetrotters van de smaak die maar één ding willen: hun kennis met zoveel mogelijk mensen... lees verder

© Inmerc

Gazpacho tips