Watermeloensoep met feta en munt

  • 4 personen
  • 30 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Mediterraan
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 2 rijpe Roma tomaten, in kwarten, zaadjes verwijderd
  • ½ komkommer, zaadjes verwijderd, in dobbelstenen
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • ½ rode chilipeper, fijngesneden
  • 2 eetlepels frambozenazijn
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 theelepel honing
  • 400 g watermeloen, in dobbelstenen
  • 5 takjes basilicum, alleen de blaadjes
  • 4 takjes munt, alleen de blaadjes
  • geraspte schil en sap van ½ biologische limoen
  • paar druppels tabasco
  • voor de topping
  • 100 g feta
  • 1 takje munt, alleen de blaadjes, grof gehakt
  • 12 takjes waterkers
  • scheutje extra vergine olijfolie

Bereiden

Meng de Roma tomaat, komkommer, sjalot, chilipeper, frambozenazijn, extra vergine olijfolie en honing in een grote kom. Laat minimaal 15 minuten marineren. Voeg de watermeloen, basilicum en munt toe aan de groenten en pureer de soep met een staafmixer tot een glad geheel.

Breng de watermeloensoep op smaak met de limoenrasp, het limoensap, een paar druppeltjes tabasco, zeezout en zwarte peper. Voeg eventueel extra honing of azijn toe. Zet de soep minimaal 30 minuten in de koelkast zodat de soep goed koud kan worden.

Verkruimel per kom een goede kwaliteit feta over de soep. Strooi er 3 takjes waterkers en wat grof gehakte munt overheen. Maak af met een paar druppels extra vergine olijfolie en wat versgemalen zwarte peper.

Extra benodigd

Staafmixer

Tip

Een leuke optie als voorgerecht bij een zomerse barbecue, of heerlijk tijdens een picknick in het park.

Opmerking

Vanaf dag één krijgen wij bij Soep-er de vraag of we 's zomers ook soep serveren. Begrijpelijk, want veel mensen associëren soep meer met de herfst of winter. Maar wanneer je buiten Nederland kijkt, zie je dat soep eigenlijk overal en altijd kan, ook wanneer het zo warm is dat de mussen spreekwoordelijk van het dak vallen. Kijk maar eens naar landen in Azië. Dampende bouillons en curry- en noedelsoepen worden op elke straathoek verkocht en gegeten. In Europa zijn ook vele voorbeelden van soep in een zomers jasje. Deze soep is er een van. Heerlijk verkoelend en door de tomaat en komkommer hartiger van smaak dan je misschien zou denken. Een leuke optie als voorgerecht bij een zomerse barbecue, of heerlijk tijdens een picknick in het park.

Kookboek

Het recept 'Watermeloensoep met feta en munt' is afkomstig uit het kookboek...

Soep-er

Janine de Roode

Je vindt in 'Soep-er' soep in alle uithoeken van de wereld. Of het nou een lunch, tussendoortje, voorgerecht of een vullende avondmaaltijd is. En er is een soep voor elk seizoen. Er zijn koude soepen en verwarmende soepen. Heldere soepen en... lees verder

© Uitgeverij Terra

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Overige soep recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!