Pastinaaksoep met gember

  • 4 personen
  • 40 min
  • waardering 7,4
  • Voorgerecht
  • Frans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 15 g boter
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 4-5 cm gember, geschild en fijngesneden
  • ¼ theelepel kardemompoeder
  • ¼ theelepel komijnpoeder
  • ¼ theelepel cayennepeper
  • 500 g pastinaak, geschild, in blokjes van 1 cm
  • 800 ml groentebouillon
  • 200 ml volle melk
  • voor eroverheen
  • 2-3 eetlepels geschaafde amandelen of pompoenpitten
  • 1-2 eetlepels slagroom of dikke, volle yoghurt

Bereiden

Verhit de olijfolie en boter in een pan op middellaag vuur en fruit de ui ongeveer 10 minuten, tot deze zacht en glazig is. Voeg de knoflook, gember, kardemom, komijn en cayennepeper toe en roer een paar minuten door. Doe de pastinaken erbij en roer tot ze goed bedekt zijn met de specerijen. Schenk de bouillon erbij, breng op smaak met zout en peper en laat sudderen tot de pastinaak erg zacht is - ongeveer 15 minuten.

Laat wat afkoelen en pureer de soep in een foodprocessor of blender, of met een staafmixer, tot deze glad is. Doe de soep terug in de pan, voeg de melk toe en eventueel extra zout en peper. Warm zachtjes weer op - als de soep te dik is, kun je hem verdunnen met wat heet water uit de waterkoker.

Rooster, terwijl de soep opwarmt, in een droge koekenpan de amandelen of pompoenpitjes tot ze net beginnen te kleuren.

Dien de soep op in voorverwarmde kommen met een scheutje slagroom of yoghurt en de geroosterde amandelen eroverheen gestrooid. Maak af met een draai aan de pepermolen.

Extra benodigd

Foodprocessor, blender of staafmixer

Kookboek

Het recept 'Pastinaaksoep met gember' is afkomstig uit het kookboek...

Veggie!

Hugh Fearnley-Whittingstall

'Veg!' is een megasucces. En nu is er dan ook een speciale, goedkope kleine 'Veg!' - 'Veggie!' met 224 pagina's met groenten in de hoofdrol. Niet alleen voor de vegetariër... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (5 stemmen)

Pastinaaksoep recept tips

Reacties op dit recept

  • jakobSuper lekker.

    reageren