Geurige tomatensoep met bleekselderij en verse kruiden

  • 4 personen
  • 50 min
  • waardering 8,1
  • Voorgerecht
  • Italiaans
  • Vlees

Ingrediënten

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 50 g ontbijtspek of pancetta, in blokjes
  • 1 ui, grof gesneden
  • 1 wortel, grof gesneden
  • 1 stengel bleekselderij, grof gesneden
  • 3 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 1 gedroogd chilipepertje
  • 3 blikken gepelde tomaten (inhoud 400 g)
  • blaadje laurier
  • paar takjes tijm
  • takje rozemarijn
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • paar takjes basilicum
  • 4 eetlepels grof geraspte parmezaan

Bereiden

Verwarm de olie en bak hierin de spekblokjes krokant. Voeg ui, wortel, bleekselderij, knoflook en het verkruimelde pepertje toe. Bak nog 3-4 minuten tot de groenten zacht zijn.

Voeg de inhoud van de blikken tomaat, 500 ml water en de bij elkaar gebonden kruiden toe. Breng het vocht aan de kook, draai het vuur laag en laat nog 30 minuten zachtjes koken.

Verwijder de kruiden, pureer de soep met een staafmixer of in een keukenmachine. Breng op smaak met zout, peper en balsamicoazijn. Garneer met basilicum en parmezaan.

Extra benodigd

Staafmixer of keukenmachine

Tip

Vries een restje soep in. Het kan dienen als snelle pastasaus: laat de soep tot de helft inkoken en meng er rundergehakt door.

Kookboek

Het recept 'Geurige tomatensoep met bleekselderij en verse kruiden' is afkomstig uit het kookboek...

Margriet Vier-Jaargetijden-Kookboek

diverse auteurs

In het 'Margriet Vier-Jaargetijden-Kookboek' vindt u per seizoen de groenten die dan vers van het land komen. Bij elke groente (acht per seizoen) staan drie recepten... lees verder

© Van Dishoeck

Waardeer dit recept (40 stemmen)

Tomatensoep recept tips

Reacties op dit recept

  • RinieLekker vooral als je verse kruiden uit eigen tuin gebruikt echt een aanrader.

    reageren

  • RiaErg lekker ook kinderen weten dit soepje te waarderen.

    reageren

  • JeltsjeHeerlijk recept, vandaag gemaakt en gegeten. Om je vingers bij af te likken.

    reageren

  • joeHeerlijk recept!

    reageren

  • Twan1200 gram gepelde tomaten? Begrijp ik dat goed? Is dat niet wat erg veel?

    reageren

  • heleneMoeten de spekjes ook gepureerd worden met de staafmixer?

    reageren

  • SuzanneHele lekkere pittige soep, tenminste als je een grote chilipeper gebruikt. Ik heb de spekjes weggelaten en en er vlak voor serveren wat reepjes gerookte zalm in gedaan. Aanrader al zeg ik het zelf!

    reageren

  • LucieHeb er een kruidenbouillonblokje aan toegevoegd. Voor iets meer pit. Anders alleen maar tomaat en kruiden en water... Heb het spek er apart bij geserveerd, niet gepureerd met de soep!

    reageren

  • CathelijneEcht een heerlijk recept! Ik doe er zelf wel veel meer wortel en bleekselderij in.

    reageren

  • AnneAls vegetariër laat ik het spek uiteraard achterwege. En net als Lucie gebruik ik een kruidenbouillonblokje om de soep net iets meer pep te geven. Het resultaat is een heerlijke vegetarische tomatensoep waar ook man en kinderen niets van over laten. Alles gaat op!

    reageren

  • TomIk heb de tomaten weggelaten, maar dat was geen succes.

    • AJWel gewaagd! Bedankt voor dit experiment.

    reageren