Jamie Oliver: Mexicaanse tomatensoep met chilinachos

  • 4 personen
  • 15 min
  • waardering 8,1
  • Hoofdgerecht
  • Mexicaans
  • Vegetarisch

bevat per portie

  • 642 kcal
  • 0 g eiwit
  • 0 g vet
  • 0 g koolhydraten

Ingrediënten

  • voor de soep
  • 1 klein bosje lente-uitjes
  • olijfolie
  • 1 bosje verse koriander
  • 4 teentjes knoflook
  • 100 g basmatirijst
  • 450 g rode paprika's uit een pot
  • 2 blikken tomatenblokjes van 400 g elk
  • 250 ml magere yoghurt
  • 2 theelepels ingemaakte jalapeñopepers
  • ½ bosje verse munt
  • 2 limoenen
  • voor de sprinkles
  • 1 handvol kerstomaatjes
  • 1 rijpe avocado
  • 30 g feta
  • voor de nachos
  • 2-3 verse rode en groene Spaanse pepers
  • 175 g zoutarme tortillachips
  • 50 g cheddar (of Goudse kaas)

Voorbereiden

Ingrediënten bij de hand. Waterkoker klaar. Ovengrill, op de hoogste stand. Grote pan met deksel, op hoog vuur. Staafmixer.

Bereiden

Maak de lente-uitjes schoon, snijd ze in ringetjes (bewaar er een paar als garnering) en doe die met 2 eetlepels olie in de pan. Breek de steeltjes koriander in stukjes en doe ze erbij (houd de blaadjes apart). Knijp met een knoflookpers de ongepelde teentjes knoflook in de pan en doe er de rijst, de uitgelekte rode paprika's en de tomatenblokjes bij. Giet er 850 ml kokend water bij, voeg een snufje zout toe en leg de deksel op de pan.

Snijd de kerstomaatjes in kwarten, halveer de avocado (verwijder de pit) en leg ze met de apart gehouden lente-uitjes, de blaadjes koriander en de feta op een plank. Snijd de Spaanse pepers in ringetjes en strooi de helft op de plank. Spreid de tortillachips uit op een bakplaat, rasp er de cheddar over, strooi er de rest van de Spaanse pepers over en zet de chips boven in de oven onder de hete grill tot de kaas gesmolten en goudbruin is.

Pureer in een kom de yoghurt, de jalapeñopepers met een scheutje van het azijn uit de pot en de bovenste helft van het bosje munt met een staafmixer tot een mooi glad geheel. Pureer vervolgens de soep met de staafmixer, doe er het sap van ½ limoen bij, breng hem op smaak en serveer hem lekker dik of verdun hem met een extra scheutje water. Sprenkel er de gespikkelde yoghurt over en serveer de soep met de nachos, de verschillende sprinkles en partjes limoen.

Extra benodigd

Staafmixer

Kookboek

Het recept 'Jamie Oliver: Mexicaanse tomatensoep met chilinachos' is afkomstig uit het kookboek...

Jamie in 15 minuten

Jamie Oliver

'Jamie in 15 minuten' bevat meer dan 60 recepten met steeds één doel: met minimale tijdsinspanning maximale smaak. De gerechten zijn superlekker... lees verder

© Kosmos Uitgevers. Beeld: David Loftus

Waardeer dit recept (20 stemmen)

Tomatensoep recept tips

Reacties op dit recept

  • SanghoHeerlijk! Zonder pepertjes anders eten de kinderen het niet. En met extra groenten als mais, stukjes paprika, etc.

    reageren

  • JosDe tomatensoep is prima, maar bij ons - en niet alleen voor de kinderen - geen ringetjes chilipeper op de nachos, veel te scherp, zelfs zonder de zaadjes. Voor de rest is het een heerlijk recept.

    reageren

  • JanMooi receptje.

    reageren