Jamie Oliver: tomatensoep

  • 4 personen
  • 60 min
  • waardering 8,1
  • Voorgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 wortel, geschild en grof geraspt
  • 1 handvol verse basilicum, de blaadjes apart, de steeltjes fijngehakt
  • olijfolie
  • 6 eetlepels slagroom
  • 1 theelepel rodewijnazijn
  • 2 eidooiers
  • 1 kg superrijpe tomaten
  • 1 liter kippen- of groentebouillon

Bereiden

Doe ui, knoflook, wortel en basilicumsteeltjes in een grote pan met een paar flinke scheuten olijfolie. Leg het deksel op de pan en laat alles 20 minuten zachtjes pruttelen zonder het bruin te laten worden, terwijl je er om de paar minuten even in roert.

Klop de room, azijn en eidooiers in een klein kommetje door elkaar. Dompel de tomaten, terwijl de groenten opstaan, 30 seconden in kokend water, trek het vel eraf en hak het vruchtvlees in grove stukken. Doe de stukjes bij de groente, giet de bouillon erbij en laat alles nog 20 minuten met het deksel op de pan pruttelen.

Het is lekker om de soep nu te pureren met behulp van een keukenmachine, een blender of een staafmixer, maar doe het wel voorzichtig, want de soep is heet. Giet de gepureerde soep terug in de pan, laat hem weer aan de kook komen en breng hem heel voorzichtig op smaak met zout en zwarte peper uit de molen.

Vlak voor het serveren verrijk je de soep en geef je hem een glanzende, zijdeachtige structuur door het roommengsel erdoor te kloppen (laat de soep niet meer aan de kook komen nadat je de eidooiers erbij gedaan hebt, anders gaan die stollen). Bestrooi de tomatensoep met in stukjes gescheurde basilicumblaadjes en serveer hem direct.

Extra benodigd

Keukenmachine, blender of staafmixer

Persoonlijke noot

'Ik heb door de jaren heen al heel wat verschillende soorten tomatensoep gemaakt en dit is waarschijnlijk een van de eenvoudigste en lekkerste. Dit is de truc... als je aan het eind van de dag naar de markt bij jou in de buurt gaat, heb je grote kans dat de tomaten in de uitverkoop zijn. Hoogstwaarschijnlijk denkt de verkoper dat ze overrijp zijn, maar waarschijnlijk zijn ze juist perfect om tomatensoep van te maken. Als je hier de kans niet voor hebt, kun je je tomaten het best twee of drie dagen van tevoren kopen. Maar bewaar ze niet in de koelkast, want als je dat wel doet, rijpen ze niet. Leg ze gewoon in de vensterbank. Als je keuze hebt uit verschillende soorten, moet je proeven - je zult ervan staan te kijken hoe verschillend ze kunnen smaken, kies dus de lekkerste. De tweede truc is dat je ze heel langzaam kookt, waardoor ze lekker zoet worden. Je serveert de tomatensoep het best aan tafel in warme kommen of mokken met een stuk lekker, kersvers brood.' - Jamie Oliver

Kookboek

Het recept 'Jamie Oliver: tomatensoep' is afkomstig uit het kookboek...

Jamie's dinners

Jamie Oliver

Twee jaar wachten wordt eindelijk beloond, en hoe... Jamie Oliver komt met 'Jamie's dinners' terug met een toptitel boordevol heerlijke gerechten, die zoals altijd... lees verder

© Kosmos Uitgevers. Beeld: David Loftus

Waardeer dit recept (81 stemmen)

Jamie Oliver recept tips

Reacties op dit recept

  • geelhuisEcht heel verschrikkelijk lekker! Ik heb er in plaats van gewoon brood, broodkrokantjes bij gemaakt. Het deeg om bruin brood te maken heel dun uitrollen. Zeezout er overheen. Alles in repen snijden en bakken in een voorverwarmde oven van 200 graden. Laten bakken totdat ze krokant zijn.

    reageren

  • sabrinaIk ga dit recept voor 20 personen maken, moet ik dan alles keer 5 doen?

    reageren

  • carlaEen vriend heeft een paar weken geleden deze tomatensoep voor 7 personen gemaakt, en het is echt heel lekker. Erg makkelijk om van te voren al te maken, op het roommengsel na. Heerlijk met een ciabattabrood.

    reageren

  • CorineHeerlijke soep! Ik heb alles van tevoren gemaakt en ook verdubbeld en ging prima. Pas bij het weer opwarmen het roommengsel toegevoegd en geserveerd met grove stukken brood van VD. Was een feestje!

    reageren

  • YosineJa, lekker soepje. Vind hem nog lekkerder als hij even door de zeef is gewreven om de pitjes eruit te halen.

    reageren

  • SimoneLekker soepje, ook voor de kids (dan exclusief basilicumblaadjes). Persoonlijk mag ie van mij wat pittiger dus extra teentje knoflook toevoegen maakt 'm nog lekkerder denk ik...

    reageren

  • ArnoZou iemand mij kunnen vertellen hoelang je deze soep kunt bewaren?

    • marianneBewaren van tomatensoep: ongeveer 3 a 4 dagen in de koelkast, daarna zou ik het niet meer opeten.

    reageren

  • JohannaDe tomatensoep was een beetje flauw. Voor de rest lekker.

    • arieHoi, daarom stond er ook bij "op smaak brengen met zout en zwarte peper uit de molen". Eet smakelijk.

    • FrankToevoegen van één of twee rode pepers (testen wat je lekker vindt) of een klein blokje tomatenpuree die je wel eerst moet mioteren (anders is het te zuur).

    reageren

  • marianneVerdubbel het recept met 2 als je voor 8 personen gaat koken enzo.

    reageren

  • JudithIk voeg zelf altijd mascarpone toe aan de tomatensoep, maakt het geheel wat romiger.

    reageren

  • karianneKun je de soep invriezen, ook als het roommengsel er bij in is verwerkt?

    • CindyJa ik maak altijd 5 pannen en vries het in per 2 porties.

    reageren

  • RyanneHeerlijk soepje, ook erg lekker met een snufje cayennepeper.

    reageren

  • gHet is heus een goede Jamie Oliver soep. Maar als je zegt, o o o, heel apart, dan moet ik zeggen, nee. Gewoon een lekkere goede soep, van veel tomaten. En dan kruiden en mascapone, peper. Maar omdat het een soep van Jamie Oliver is, is hij natuurlijk meesterlijk goed. Niets ten nadele van Jamie Oliver, natuurlijk. Koken kan hij.

    reageren

  • BeatriceIk denk dat ik de vleestomaat het lekkerste vind om soep van te maken. Die zorgen voor een friszure smaak en dat vind ik lekker. Verder ontvel en zeef ik niks want ik vind die superkleine velletjes en pitjes heerlijk om op te kauwen! Ik denk dat dat de soep ook extra gezond maakt. Soms doe ik er ook wat gembersiroop en wat sambal in mjammie! En veel vermicelli er in... mmmmm. De vermicelli wel apart koken en dan later per kop er in scheppen zoveel als je zelf lekker vindt...

    reageren

  • KarinIk zou de soep graag wat pittiger willen hebben, ik vind hem lekker maar wat flauw, heeft iemand een idee wat ik dan het beste toe kan voegen en wanneer?

    • CorrieKarin, wil je de soep pittig hebben gebruik bijvoorbeeld meer basilicum en peper of doe rode peper er door, niet te veel hoor, pepers zijn heel pittig.

    • IrmyWat dacht je van een lepeltje sambal oelek om het pittiger te maken?

    • MarianneOf wat druppeltjes tobasco!

    • riaGeraspte gember maakt het ook wat pittiger, maar het verandert wel veel aan het originele recept.

    • FrankRode pepers is een goed idee en, zoals ik elders ook schreef, of als je echt voor pittig gaat een paar rawitjes. Ook kan een blikje tomatenpuree (eerst mioteren!), maar GEEN sambal oelek, dat maakt het veel te zuur (zit teveel azijn in), beter is sambal peppesan of sambal badjak die een licht zoete smaak hebben. Pas wel op voor té pittig, waarmee je de smaak van de tomaat kwijtraakt. Hoog op smaak afmaken kan ook met verse gember en gemalen zwarte peper. Het gaat erom dat je de smaak van tomaten wel behoudt! Tenslotte kan ook de soort tomaat verschil maken, ook een kwestie van uitproberen. Maar dat is juist ook het leuke eraan, je eigen recept ontwikkelen!

    • WilDeze soep is ook heerlijk wanneer je 5 minuten voor opscheppen reepjes gerookte kip toevoegt! Eet smakelijk.

    reageren

  • PeterHet is beter om spaghetti toe te voegen i.p.v vermicelli.

    • BeatriceVertel...! Waarom spaghetti?

    • MarianneOf gebroken spaghetti...

    reageren

  • simoneHeel lekkere soep! 1 bouillonblokje extra erin gedaan, en inderdaad wat gember en sambal. Achteraf nog wat goede italiaanse kaas erover strooien. Heerlijk.

    • MarianneEen scheutje gembersiroop doet het ook goed!

    reageren

  • LiaEen verrassend lekker soepje. Ik heb er een stukje gember bij gedaan en een half Spaans pepertje. De soep heb ik nadat ik hem gemaakt had apart opgewarmd voor het serveren. Daar heb ik dan een klein beetje het eiermengsel bijgevoegd. Het maakt de soep helemaal af. De volgende dag kan het op deze manier weer verwarmen.

    reageren

  • mymskeMijn tomatensoep trok nooit op iets. Maar nu halleluja... verse rijpe tomaten in plaats van tomatenpuree en / of bliktomaten... basilicum en nog een ferme snuf rode peper... Jamie I love you. En zo simpel...

    reageren

  • IngridEen overheerlijk recept om tomatensoep te maken met verse tomaten. Nooit meer pakjes en zakjes, maar lekker vers. Jamie bedankt!

    reageren