Wortelsoep met kip en tijm

Wortelsoep met kip en tijm
  • 4
    personen
  • 0
    min voorbereiden
  • 1:10
    uur bereiden
  • 0
    min wachten
  • waardering 8.0
    obv 4 waarderingen
  • Voorgerecht
  • Gevogelte
  • Hollands

Ingrediënten

  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 15 g ongezouten boter
  • 1 middelgrote witte ui, grof gehakt
  • 675 g wortels, geschrapt en overdwars in plakjes van ½ cm gesneden
  • 115 g nieuwe, of Yukon Gold- of Mayan Gold-aardappelen, geschild en in blokjes van ½ cm gesneden
  • 1 liter kippenbouillon, bij voorkeur eigengemaakt
  • 1 of 2 snufjes suiker (desgewenst)
  • 2 theelepels witte peperkorrels
  • 150 g kleine repen gebraden kip, op kamertemperatuur
  • 1½ theelepel verse tijmblaadjes
  • 1 citroen

Bereiden

Verhit de olie en boter in een vuurvaste braadpan of een zware steelpan van 5-7 liter op middelhoog vuur tot de boter is gesmolten. Voeg de ui toe en draai het vuur laag. Doe het deksel op de pan en laat ongeveer 15 minuten fruiten. Roer de wortel, aardappel en ½ theelepel zout erdoor en laat met het deksel op de pan nog eens 10 minuten bakken.

Voeg de bouillon toe, draai het vuur hoger tot middelhoog vuur en breng zachtjes aan de kook. Laat de groenten zonder deksel op de pan in 25-30 minuten gaar pruttelen. Pureer de soep in een blender voorzichtig tot een glad geheel, doe vervolgens terug in de pan, laat geleidelijk opwarmen en breng op smaak door 1 of 2 snufjes suiker toe te voegen als de wortels niet zoet genoeg zijn.

Gebruik een vijzel en stamper of druk met de muis van je hand op de platte kant van een koksmes om de peperkorrels grof te pletten. Verdeel de soep over serveerkommen, leg de repen kip erin en bestrooi met de tijmblaadjes. Snijd de citroen doormidden en knijp uit een van de helften een beetje sap uit boven elke portie. Snijd van de andere citroenhelft 4 dunne schijfjes en gebruik die om de porties te garneren. Bestrooi vervolgens met de geplette peperkorrels.

Extra benodigd

Blender

Opmerking

Deze soep krijgt zijn zijdezachte textuur door er een beetje aardappel aan toe te voegen. De wortels zijn langzaam gestoofd, waardoor hun heerlijk zoete smaak goed vrijkomt. Haal als het even kan vers geoogste wortels op de boerenmarkt voor een zo krachtig mogelijke wortelsmaak.

Kookboek

Het recept 'Wortelsoep met kip en tijm' is afkomstig uit het kookboek...

Kookboek Kip uit de oven van Mindy Fox

Kip uit de oven

Gebraden kip uit de oven is het ideale gerecht: het kost weinig tijd en moeite en ziet er ook nog eens fantastisch uit. In dit bijzondere kookboek onthult Mindy Fox... lees verder

© Uitgeverij Becht

reacties op dit recept

  • Nog geen reacties...

reactie toevoegen

plaats in kookboek
zet op weekmenu
plaats op shopping list
print dit recept
email naar vriend(in)
waardeer dit recept
(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)

Volg Okoko recepten op Facebook

nieuwe kookboeken

bekijk alle kookboeken