Wortelsoep recepten

Wortelsoep

Wortelsoep

Schrap 500 g heel jonge wortelen en snijd ze in dunne plakjes. Smoor ze in 50 g boter. Voeg 1 afgestreken eetlepel gesnipperde ui, wat zout en ½ theelepel suiker toe. Laat de groenten gaar worden en voeg 1 liter consommé van rundvlees of kip en 100 g rijst toe. Kook alles afgedekt 20 minuten op laag vuur. Pureer de soep met de groentemolen en zeef hem. Voeg nog een paar lepels consommé en 30 g boter toe. Verwarm de soep, breng hem op smaak en dien de wortelsoep met kleine, in geklaarde boter gebakken croutons op.

Wortelsoep recept

Snijd 1 grote prei fijn en bak deze even aan in 2 eetlepels zonnebloemolie met 1 verse, ontpitte rode peper en 2 theelepels komijnzaadjes. Snijd 500 g winterwortel of grote wortels in kleine stukjes. Breng 1½ liter water met 2 blokjes groentebouillon en 1 eetlepel zout aan de kook en voeg de wortels toe. Laat dit ca. 15 minuten koken. Voeg hier het preimengsel aan toe en pureer dit met een keukenmachine of staafmixer. Snijd een handvol verse koriander fijn en voeg deze aan de soep toe, samen met 100 g ongekookte couscous en 1 eetlepel kurkuma. Kook alles nog eens 10 minuten. Doe 150 ml volle yoghurt en 75 ml melk samen in een aparte schaal. Meng voorzichtig steeds een beetje warme soep door dit mengsel, zodat het niet gaat schiften doordat de yoghurt te plotseling wordt verwarmd. Zodra het een dunne, gelijkmatige vloeistof is geworden, kun je het toevoegen aan de warme soep, die je dan nog even op temperatuur brengt. Serveer de wortelsoep met verse koriander. ¹)

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' | 'Wannée kookboek' ¹) ]

[ Beeld: Lisovskaya Natalia | Shutterstock.com ]