Hasty fritters

  • 12 fritters
  • 30 min
  • waardering 8,5
  • Nagerecht
  • Engels
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 330 ml droge appelcider, zonder toegevoegde suikers of een niet-hoppige ale
  • 300 g bloem
  • 3 kleine zoete appels, in dobbelsteentjes gesneden of 6 el krenten of gebruik zowel de appels als de krenten
  • poedersuiker om te bestrooien
  • reuzel, ossenwit of olie om te frituren

Bereiden

Giet ale of cider in een mengkom, zeef de bloem erin en meng het tot een glad beslag. Voeg de appel en/of de krenten toe en meng. Als de appels erg sappig zijn, kun je ze het best met poedersuiker bestrooien zodat ze het deeg niet te vochtig maken.

Warm in een pan voorzichtig de vetstof op tot 160 °C. Test de temperatuur van het vet door er een beetje deeg in te laten vallen.

Als het vet heet is, laat balletjes beslag in het vet schuiven met behulp van twee eetlepels. Neem daarvoor de tijd en bak kleine porties in plaats van snel te veel balletjes tegelijkertijd te bakken die aan elkaar zullen gaan kleven. Bak tot ze goudkleurig zijn.

Serveer en bestrooi met poedersuiker.

Tip

In dit recept fungeert de ale als een gistmiddel, zodat het deeg tijdens het bakken opzwelt. Je kunt ook cider gebruiken als je niet zo tuk bent op de smaak van ale. Je hoeft deze fritters niet in boter te bakken, reuzel of plantaardige olie werken even goed.

Opmerking

In veel achttiende-eeuwse boeken vinden we soortgelijke recepten voor apple fritters terug, bij sommige worden de appels in schijfjes gesneden en bij andere in stukjes. Een hasty fritter wordt zo genoemd omdat het beslag snel klaar is en de appels gewoon in grote stukken worden gehakt. Je kunt ook andere vruchten gebruiken, zoals krenten. Het gerecht is in slechts twee minuten klaar! Je kunt deze fritters ook zonder vruchten bereiden en ze in een saus dopen.

Kookboek

Het recept 'Hasty fritters' is afkomstig uit het kookboek...

Pride and Pudding

Regula Ysewijn

Regula Ysewijn neemt je in Pride and Pudding mee op reis door de fascinerende culinaire geschiedenis van Groot-Brittannië en vertelt waarom de Britse keuken ten onrechte een slechte naam kreeg. Via authentieke en historische gerechten... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Regula Ysewijn

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Appel toetjes recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!