Crème brûlée met rozijnen en rum

  • 4 personen
  • 95 min
  • waardering 7,4
  • Nagerecht
  • Frans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • voor de rozijnen en rum
  • 70 g fijne tafelsuiker
  • 80 g rozijnen
  • 50 ml bruine rum
  • voor de crème
  • 100 ml melk
  • 3 eierdooiers
  • 50 g fijne tafelsuiker
  • 300 ml slagroom
  • 40 g basterdsuiker

Voorbereiden

Breng in een pan 70 ml water met de fijne tafelsuiker tegen de kook aan. Neem van het vuur en schep er de rozijnen en rum door. Laat tot het gebruik de rozijnen in de siroop wellen.

Bereiden

Verhit de melk in een pan op laag vuur.

Klop intussen met een garde in een grote kom de dooiers krachtig met de fijne tafelsuiker tot het mengsel lichtgeel van kleur is. Klop er de koude slagroom en 2 tot 3 eetlepels van de rumsiroop door. Meng goed.

Klop er tot slot de warme melk door tot alles goed gemengd is.

Giet het mengsel in een passende schaal en zet die minstens 2 uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 95 °C.

Giet de rozijnen af en verdeel ze over kleine porseleinen of aardewerken ovenschaaltjes. Giet er de crème over.

Zet ze in een ovenschaal, schenk deze halfvol met kokend water en laat zo au bain-marie ca. 1 uur tot 1 uur en 15 minuten in de oven bakken. De crèmes moeten net stevig, maar nog zacht in het midden zijn.

Zet de gare crèmes wanneer ze licht zijn afgekoeld in de koelkast.

Bestrooi de crèmes vlak voor het serveren met basterdsuiker en karameliseer ze met een brander.

Geen brander? Verwarm de ovengrill voor. Zet je crèmes in een voor de helft met koud water gevulde ovenschaal en bestuif ze met de suiker. Zet ze dan onder de grill en houd ze goed in de gaten. Draai de ovenschaal af en toe, zodat de crèmes gelijkmatig bruin worden.

Kookboek

Het recept 'Crème brûlée met rozijnen en rum' is afkomstig uit het kookboek...

Crème brûlée, zacht en romig

José Maréchal

Klassieke crème brûlée, met speculaas of met verse vruchten, maar ook kleine crèmes met pistachenoten en cacao, met honing en rozemarijn, en natuurlijk... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (7 stemmen)

Crème brûlée recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!