Bessenroomijs

  • 1 liter ijs
  • 60 min
  • waardering 7,8
  • Nagerecht
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 500 g verse of 450 g ingevroren bessen, biologisch (een mengsel van zoete en zurige bessen)
  • 2 eidooiers van weide-eieren
  • 500 ml room, liefst rauwmelkse
  • ahornsiroop

Bereiden

Gebruik je ingevroren bessen, laat deze dan enigszins ontdooien. Roer ze met de eidooiers en room glad in een blender. Proef het mengsel en voeg beetje bij beetje wat ahornsiroop toe, tot de smaak net naar wens is.

Draai het mengsel tot ijs in een ijsmachine. Geniet bij voorkeur van vers ijs, omdat dit nog een lichte slagroomstructuur heeft. Doe wat je overhoudt direct in een kleine diepvriesdoos, leg er een velletje bakpapier op en vries het in. Bewaar het niet te lang en neem het ijs ruim voor serveren uit de diepvries, zodat het een beetje kan ontdooien.

Extra benodigd

Blender, ijsmachine

Variatietip

Aardbeienroomijs: gebruik circa 750 g verse biologische aardbeien en voeg ¼ theelepel amandelessence toe om de sublieme fruitsmaak te accentueren.

Chocoladesaus voor ijs

Smelt circa 1 eetlepel chocolade in een kom boven een pan met zachtjes kokend water en roer er circa 1 eetlepel kokosolie door. Als je de saus over ijs schenkt, stolt hij direct tot een glanzend laagje.

Opmerking

'Roomijs en sorbetijs zijn geen moderne luxeproducten. In de eeuwen voor er koelkasten en gekoeld transport waren, werden sneeuw en ijs verzameld in de bergen of in koude winters en opgeslagen in ijskelders. Meer dan 2500 jaar geleden maakten de Perzen eenvoudig sorbetijs van sneeuw en vruchtensap. Nog steeds bestaan de beste ijsrecepten uit slechts enkele (seizoens)ingrediënten, maar die zijn dan wel van topkwaliteit. Je zult zeker ook zelf ijs willen maken als je de tijd neemt (en een vergrootglas) om de kleine lettertjes op de ijsverpakking te lezen. Een eenvoudige vuistregel volstaat voor alle voedingsmiddelen en dranken: vermijd alles met ingrediënten die je niet in je voorraadkast wilt hebben staan en waarvan je de naam niet kunt uitspreken of spellen.' - Nick Barnard

Kookboek

Het recept 'Bessenroomijs' is afkomstig uit het kookboek...

Eat Right

Nick Barnard

'Eat Right' is een moderne kijk op de traditionele benadering van voeding. Meer dan 100 heerlijke en toegankelijke recepten, en volop eenvoudige technieken... lees verder

© Unieboek | Het Spectrum

Waardeer dit recept (4 stemmen)

IJs recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!