Trifle recepten

Trifle

Trifle

Dessert dat tegen het einde van de 16de eeuw gecreëerd werd door Britse zeelieden: ze drenkten scheepsbeschuit in tafia en bedekten die met een crème van het type banketbakkersroom. In de 19de eeuw veranderde het gerecht in stukken in sherry gedrenkt biscuit de Savoie met aardbeienjam, vervolgens bedekt met crème anglaise en slagroom en ten slotte met geroosterde amandelsnippers bestrooid. De zuppa inglese is er een variant van.

Trifle variaties

Kenmerkend voor een trifle zijn de verschillende lagen. Vaak van 'sponge cake', zoete sherry, fruit, een zelfgemaakte custard op basis van eieren afgedekt met stijfgeklopte room. Je kunt trifle in een grote schaal maken, maar ook per persoon in een coupe. Gebruik wel glas, zodat de laagjes goed zichtbaar zijn. Maak in het voorjaar en in de zomer de mooiste trifles met rood fruit; verwerk in de winter gedroogde abrikozen of gepocheerde appeltjes. En pas daar dan de overige ingrediënten op aan. Neem bijvoorbeeld voor een lichte aardbeientrifle een citroencake als basis, waarbij je de blokjes cake in de schaal royaal besprenkelt met zoete sherry of zoete witte wijn. Neem bij een trifle met bramen eerder een zware chocoladecake of brownies, besprenkeld met Pedro Ximenes of crème de cassis. Op de cake komt dan een flinke laag fruit, die je afdekt met een zelfgemaakte vla op basis van eieren, of (lichter en minder werk) met vanillekwark of Griekse yoghurt losgeroerd met wat vruchtensap of fijngeprakt fruit, suiker en vanillemerg. Bestrijk de trifle tot slot met een flinke laag stijfgeklopte slagroom en zet hem minstens 4 tot 6 uur in de koelkast, want alleen dan versmelten alle aparte smaken tot één verrukkelijke trifle. Garneer vlak voor het serveren nog met wat vers fruit en eventueel wat chocola. ¹)

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' | redactie ¹) ]

[ Beeld: Maria Kovaleva | Shutterstock.com ]