
Gravad lax van Herman den Blijker
- 4 personen
- 10 min
- waardering 8,5
- Hoofdgerecht
- Scandinavisch
- Vis
Ingrediënten
- 500 g zalmrug, een dik stuk, huid verwijderd
- 150 g bruine suiker
- 150 g zout
- 235 ml mosterdkaviaar van Kesbeke
- 15 g dille, fijngehakt
- toast, voor erbij
Bereiden
Leg de zalmmoot op een platte schaal. Dep droog met keukenpapier.
Meng in een kom de suiker, het zout en de mosterdkaviaar en verdeel dit pekelmengsel over de zalm. Zet de zalm afgedekt met huishoudfolie minimaal 24 uur in de koelkast.
Haal de zalm uit de koelkast en verwijder de pekel.
Bestrooi de zalm met de dille en snijd dunne plakjes af met een scherp mes. Serveer met toast.
Kookboek
Het recept 'Gravad lax van Herman den Blijker' is afkomstig uit het kookboek...

Herman kookt terug
Herman den Blijker en Jaap van Rijn
Herman: "Dit boek draait vooral om de hitte in de keuken, vanaf de leeftijd dat ik doorkreeg wat eten wel en niet moest zijn. Ik ben inmiddels zo'n beetje 50 jaar kok. Het leek me een goed idee om al die jaren door een koksbril te laten zien... lees verder
© Sauberhaus. Beeld: Elvan Ünlü