Rolmops (ingemaakte haring)

  • 4 personen
  • 30 min
  • waardering 7,5
  • Hapje
  • Hollands
  • Vis

Ingrediënten

  • 350 ml appelazijn
  • ½ eetlepel witte peperkorrels
  • ½ eetlepel roze peperkorrels
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 haringen, gefileerd (nieuwe of maatjesharing)
  • 2 eetlepels mosterd
  • 2 augurken, in de lengte gehalveerd
  • 4 theelepels kappertjes
  • 2 rode uien, in dunne ringen
  • 1 wortel, in dunne plakjes
  • 1 eetlepel mosterdzaad
  • 1 takje dragon

Bereiden

Breng in een kleine steelpan 150 ml water, de appelazijn, witte en roze peperkorrels en laurier aan de kook. Laat 3 minuten koken en daarna afkoelen.

Leg de haringen met de huidzijde op een plank, bestrijk ze met de mos¬terd en breng ze op smaak ze met versgemalen peper. Leg op elke haring een reepje augurk en 1 theelepel kappertjes. Rol de haring op.

Leg de haringen in een grote glazen pot en verdeel de ui, wortel, het mos¬terdzaad en dragonblaadjes erover.

Giet er zoveel lauwe azijnoplossing bij dat ze net onder staan. Laat 3 dagen in de koelkast rusten. Als de pot eenmaal is geopend, kun je de rolmopsen nog twee weken in de koelkast bewaren.

Extra benodigd

Grote afsluitbare glazen pot, gesteriliseerd

Variatietip

Voor zoetzure rolmopsen, kook 300 gram suiker mee met de azijn.

Haring

Wat is Hollandse Nieuwe? Dat is haring die gevangen wordt van mei tot half juli. Tot eind september mag de haring Hollandse nieuwe heten. Ze zijn in deze periode lekker vet en vormen nog geen hom (sperma bij manne¬tjes) of kuit (eitjes bij vrouwtjes). Daarna heet de haring van dat seizoen maatjesharing wat een verbastering is van 'maagdelijke haring'.

Kookboek

Het recept 'Rolmops (ingemaakte haring)' is afkomstig uit het kookboek...

Vis voor beginners

Mirjam van der Rijst

In een kookboek over vis leer je uiteraard alles over vis: waaraan herken je goede kwaliteit vis?, hoe maak je een vis schoon?, en hoe fileer je een plat- of rondvis? Maar 'Vis voor beginners' is meer: het geeft een vrolijke en eigentijdse blik op de wereld van de visserij... lees verder

© Fontaine Uitgevers. Beeld: Harold Pereira

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Haring recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!