Biefstuk met ei (bitoque met ei)

  • 1 persoon
  • 15 min
  • waardering 7,8
  • Hoofdgerecht
  • Overige keukens
  • Vlees

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie, plus wat extra voor het ei
  • 180 g lendenbiefstuk, ca. 1 cm dik
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 laurierblad
  • 1 eetlepel boter
  • 1 kleine theelepel zoet paprikapoeder
  • 3 eetlepels witte wijn
  • 1/8 theelepel bloem
  • 1 ei
  • piri piri saus, om erbij te serveren

Bereiden

Verhit de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag. Schroei als de olie erg heet is de biefstuk aan een kant dicht. Draai de biefstuk om, bestrooi de geschroeide kant met zout en voeg knoflook en laurierblad toe. Zet het vuur hoog tot de steak goed dicht geschroeid is. Draai hem om en bestrooi de andere kant met zout.

Voeg boter en paprikapoeder toe, laat de boter rondtollen in de pan en schraap alles wat aankoekt los. Leg de knoflook op de biefstuk als hij dreigt te verbranden. Haal wanneer de boter goudbruin is, de biefstuk uit de pan, leg hem op een bord en dek hem losjes af met aluminiumfolie. Doe de wijn in de pan en laat even pruttelen. Verspreid een minieme hoeveelheid bloem over de pan en roer zodat er geen klonten ontstaan. Proef, wanneer de saus een beetje is ingedikt, of er meer zout of peper bij moet. Voeg een paar druppels water toe als de saus te dik is en zet het vuur even hoger. Je hebt een flinke hoeveelheid saus nodig dus laat hem niet te veel indikken.

Giet intussen een heel klein beetje olie in de kleinste steelpan met antiaanbaklaag die je in huis hebt, en verhit de olie. Breek het ei in de pan, strooi er wat zout op en laat op het vuur staan tot het eiwit een beetje bruin begint te worden en wat rafelig aan de randen. Leg een deksel op de pan zodat het ei nog een beetje door bakt en er een dun vliesje over de dooier komt maar de dooier nog steeds helder geel en vloeibaar is.

Leg het ei op de biefstuk en giet een flinke hoeveelheid saus op je bord. Strooi wat versgemalen zwarte peper over het ei en dien op met piri piri saus. Lekker met frites of gebakken aardappels om het ei mee op te deppen. Leg er eventueel wat krokant gebakken uienringen op.

Extra benodigd

Aluminiumfolie

Tip

'Dit is een van de gerechten die ik vaak at in Portugal en het werd altijd opgediend in een speciaal aardewerken schaaltje. De biefstuk moet ongeveer 1 cm dik zijn en erg mals. Ik heb graag één grote biefstuk op mijn bord dus ik koop een steak van 2 cm dik (ongeveer 180 g) en snijd hem horizontaal bijna helemaal door en klap hem dan open. Als je kleinere lapjes op je bord wilt, kun je ook 2 stukjes van 90 g nemen. Ook kun je aan het begin wat piri piri door het paprikapoeder mengen maar dan moet je er tijdens het eten geen piri piri saus overheen gieten.' - Tessa Kiros

Kookboek

Het recept 'Biefstuk met ei (bitoque met ei)' is afkomstig uit het kookboek...

Piri piri & sardientjes

Tessa Kiros

Volgens Tessa Kiros is niets zo kenmerkend voor een land als het eten. Het vormt een deel van een grote lappendeken samen met de mensen, de cultuur, de taal... lees verder

© Uitgeverij Terra

Waardeer dit recept (13 stemmen)

Biefstuk recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!