
Snelle biefstuk met koffie en chiliboter
- 2 personen
- 20 min
- waardering 8,5
- Hoofdgerecht
- Overige keukens
- Vlees
Ingrediënten
- 2 lendenbiefstukken, elk van 220 g
- 30 g gezouten boter
- 5 g groen deel van lente-uien, heel fijn gesneden (bewaar het witte deel voor iets anders)
- 5 g koriander, heel fijn gesneden
- 2 limoenen, gehalveerd
- zeezoutvlokken
- voor de marinade
- 1 eetlepel milde olijfolie
- ½ eetlepel ahornsiroop
- ¾ theelepel gemalen koffie
- ¾ theelepel urfa-chilivlokken
- ¾ theelepel gemalen urucum (anatto/achiote)
- 50 draaien uit de pepermolen
Bereiden
Laat de biefstuk 1 uur voor je hem bakt op kamertemperatuur komen. Dep droog met keukenpapier en bestrooi beide kanten met flink wat fijn zeezout.
Roer de ingrediënten voor de marinade door elkaar en gebruik een deel om de biefstuk aan beide kanten mee te bedekken (je hebt niet alles nodig; bewaar de rest voor de saus).
Open de ramen en zet de afzuigkap aan.
Verhit een grote koekenpan op hoog vuur. Is de pan erg heet, leg dan de biefstukken erin, met tussenruimte, en bak 2½ minuut. Keer om en bak de andere kant 2 minuten.
Leg ze op een snijplank en laat 8 minuten rusten, terwijl je de boter maakt.
Haal de pan van het vuur en laat een paar minuten afkoelen. Doe de boter, lente-ui, koriander, het sap van 1 limoen en de rest van de marinade in de pan en draai die rond zodat de boter smelt in de resthitte van de pan.
Snijd de biefstuk dwars op de draad in plakken (zie intro) en leg op borden. Bestrooi met zeezoutvlokken en schep de boter erop.
Dien op met de rest van de limoen.
Tip
'Dwars op de draad snijden' doe je zo: kijk hoe de lijnen door het vlees lopen - dit zijn de spiervezels, of de 'draad'. Plaats je (goed scherpe) mes zo, dat je deze lijnen dwars doorsnijdt, en niet met je mes volgt. Door dwars op de draad te snijden, kort je de spiervezels in, waardoor het vlees zachter voelt en makkelijker te kauwen is.
Kookboek
Het recept 'Snelle biefstuk met koffie en chiliboter' is afkomstig uit het kookboek...

Fusao
Ixta Belfrage
Bestsellerauteur Ixta Belfrage combineert haar Braziliaanse, Mexicaanse en Engelse roots met haar inventieve culinaire talent tot smaakcombinaties die al je zintuigen prikkelen. Ze biedt je in 'Fusao' in 80 zonovergoten recepten... lees verder
© Fontaine Uitgevers. Beeld: Kim Lightbody