Serranoham-krokantjes van Pierre Wind

  • 4 personen
  • 60 min
  • waardering 7,2
  • Bijgerecht
  • Italiaans
  • Vlees

Ingrediënten

  • Serranoham, in flinterdunne plakjes

Bereiden

Verwarm de oven voor op 110 °C.

Bedek een bakplaat met vetvrij papier. Leg daarop de plakjes Serranoham. Leg ze strak en plat zonder kreukels neer en laat tussen de plakjes onderling tussenruimte. Bedek de plakken met een tweede vel vetvrij papier. Druk het lichtjes aan.

Laat ze in een oven drogen tot status krokant en goudbruin. Het mooiste resultaat krijg je bij lage temperaturen zoals 110 °C, maar dat duurt dan minimaal wel een uurtje. Het kan zelfs langer duren, want dat ligt ook aan de dikte van de plakjes. (Bij 140 °C of 160 °C krijg je nog hele mooie krokantjes, zelfs bij 180 °C, maar er is verschil).

Laat ze op de plaat afkoelen, zodat de ergste warmte ervan af is. Liefst tot kamertemperatuur. Wil je ze eventueel bewaren, doe ze dan in een trommel met deksel. Zelf doe ik tussen elk krokantje een vetvrij papiertje en dan pas in de trommel. Maar ook voor dit geldt: door te bewaren wordt de kwaliteit er niet beter op. Je kunt de krokantjes bij heel veel gerechten serveren: voorgerechten, soepen en hoofdgerechten.

Extra benodigd

Vetvrij papier

Tip

Voor de mooiste krokantjes geldt: hoe dunner de plak, hoe mooier het eindresultaat. Heb je zelf geen snijmachine, vraag dan aan de slager of hij de plakjes zo dun mogelijk wil afsnijden. Vraag wel of hij tussen elk plakje een cellofaantje wilt doen, anders heb je thuis één groot plakfestijn. Je kunt ook Quasimodokrokantjes in de oven maken: het gebochelde effect krijg je door onder het onderste vetvrije papier ovenbestendige steunen (zoals metalen buisjes) te plaatsen, zodat je een golfplaateffect krijgt.

Kookboek

Het recept 'Serranoham-krokantjes van Pierre Wind' is afkomstig uit het kookboek...

De kers op de appelmoes

Pierre Wind

'De kers op de appelmoes' is EHBO - Eerste Hulp bij Bord Opmaken - voor iedere hobbykok. Saaie dineetjes worden originele eetspektakels: met dit boek kan iedere... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (10 stemmen)

Ham recept tips

Reacties op dit recept

  • AlenaPrecies recept gevolgd met als resultaat: heerlijke krokantjes. Mooie garnituur bij een kabeljauwhaasje.

    reageren