Gestoofde karbonades met bacon en ui

  • 6 personen
  • 60 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Hollands
  • Vlees

Ingrediënten

  • 150 g bacon, in dobbelsteentjes
  • 2 eetlepels olijfolie, misschien iets meer
  • 6 varkenskarbonades
  • 3 rode uien, in halve ringen
  • 3 teentjes knoflook, gesneden
  • 2 eetlepels bloem
  • 500 ml runderbouillon
  • 2 blaadjes laurier
  • 3 takjes tijm

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 60 °C.

Bak de bacon krokant in 2 eetlepels olie in de stoofpan en laat uitlekken op keukenpapier.

Bestrooi de karbonades met zout en peper, bak er drie in de helft van het baconvet, eventueel aangevuld met 1 eetlepel olie, in de stoofpan rondom bruin en haal na een paar minuten uit de pan. Herhaal dit met de rest van het vlees en haal dat ook uit de pan.

Fruit de ui glazig in de braadsappen van de karbonades, voeg de knoflook toe en laat nog 3 minuten garen en licht kleuren. Blus af met 100 ml water.

Roer alle aanbaksels goed los, bestrooi met bloem en zorg door goed roeren dat je een gladde jus krijgt.

Voeg bouillon, laurier en tijm toe, evenals de karbonades en bacon en laat 30 minuten zachtjes stoven met het deksel half op de pan.

Haal de karbonades uit de pan en houd warm in de voorverwarmde oven.

Laat de braadsappen indampen tot een mooie saus, zowel qua smaak als in dikte en verwijder laurier en tijm.

Serveer direct, dat is wel zo lekker, of laat afkoelen en verwarm later zachtjes op het vuur of 20 minuten in een op 180 °C voorverwarmde oven.

Welke karbonades?

'Ik neem zelf nooit de duurste, de haaskarbonades, want die zijn snel droog en de filet behoeft een andere garing dan de haas, net als bij een T-bonesteak. Ook de ribkarbonades laat ik liggen, die kunnen ook best droog worden. Geef mij maar schouderkarbonades, die hebben een lekker vetje (wat je er op je bord af kunt snijden) en veel meer smaak en juice.' - Julius Jaspers

Kookboek

Het recept 'Gestoofde karbonades met bacon en ui' is afkomstig uit het kookboek...

Stoofbijbel

Julius Jaspers

Aan de hand van duidelijke, stapsgewijze instructies, foto's en how-to's laat Julius Jaspers zien hoe je de allerlekkerste stoofgerechten maakt. Van klassiekers als boeuf bourguignon, hazenpeper en gekonfijte eend tot verrassende nieuwe recepten als... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Dennis Brandsma

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Karbonade recept tips

Reacties op dit recept

  • annetIk sudder de schouderkarbonades altijd minstens 2 uur. Van mijn moeder geleerd. Maar nu proberen met deze ingrediënten. Ziet er heerlijk uit!

    reageren