Indiase gekruide lamsbout in een zoutkorst met raita

  • 6 personen
  • 90 min
  • waardering 7,9
  • Hoofdgerecht
  • Indiaas
  • Vlees

Ingrediënten

  • 1,3 kg lamsbout, met bot
  • 4 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • voor het specerijenmengsel
  • 20 groene kardemompeulen, geplet
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 kaneelstokje, in stukjes gebroken
  • ½ theelepel hele kruidnagels
  • ½ theelepel gemalen geelwortel
  • ½ theelepel gemalen chipotlepeper
  • ½ theelepel gerookt paprikapoeder
  • 2 eetlepels olijfolie
  • voor de zoutkorst
  • 550 g grof zeezout
  • 450 g bloem
  • 1 klein bosje verse kerriebladen
  • voor de raita
  • 225 ml yoghurt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 kleine komkommer, geraspt
  • 2 eetlepels verse munt, gescheurd
  • gemalen sumac, voor het bestrooien

Voorbereiden

Was de lamsbout en dep hem droog. Maak met de punt van een scherp mes kleine inkepingen in de lamsbout en stop er plakjes knoflook in. Zet de lamsbout weg.

Doe alle droge ingrediënten voor het specerijenmengsel in een droge pan. Laat ze al omscheppend bakken tot ze licht geroosterd zijn. Stamp in een vijzel tot een grof mengsel. Voeg de olijfolie toe en roer tot een pasta. Wrijf de lamsbout in met deze pasta. Zet de lamsbout dan minstens 2 uur of tot aan 24 uur in de koelkast.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Maak de zoutkorst. Doe het zout, de bloem en kerriebladen in een kom. Roer er 250 ml water door tot je een deegachtig mengsel krijgt. Voeg als het mengsel te droog is met 1 eetlepel tegelijk extra water toe. Rol op een met bloem bestoven werkvlak uit tot het vel deeg twee keer zo groot is als de bout. Leg de bout op een uiteinde van het deeg en vouw er de rest van het deeg omheen. Maak het deeg goed dicht en zorg dat er geen gaatjes zijn waaruit stoom kan ontsnappen. Leg de ingepakte bout in de licht ingevette braadslee en zet 1 uur in de oven.

Neem uit de oven en laat voor het serveren 10 tot 15 minuten rusten.

Maak de raita door de yoghurt te mengen met de knoflook, geraspte komkommer en munt. Breng op smaak met zeezout en bestrooi met de sumac. Zet tot gebruik in de koelkast.

Verwijder voor het serveren de zoutkorst en leg de lamsbout op een snijplank. Snijd hem in plakken. Serveer met de raita.

Extra benodigd

Vijzel

Opmerking

'Dit is een heel eenvoudig recept voor lamsbout - bedek de bout met een dikke laag zout en braad hem in de oven. De geur van de specerijen, in het bijzonder die van de verse kerriebladen in de zoutkorst, is ronduit betoverend.' - Valerie Aikman-Smith

Kookboek

Het recept 'Indiase gekruide lamsbout in een zoutkorst met raita' is afkomstig uit het kookboek...

Koken met zout

Valerie Aikman-Smith

Geniet van alle verschillende smaken van soorten zout uit alle delen van de wereld met recepten voor voorafjes, hoofdgerechten, bijgerechten, drankjes en... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (7 stemmen)

Lamsbout recept tips

Reacties op dit recept

  • RoosBedankt voor je recept! Heerlijk geurend & zeer smaakvol op tweede kerstdag genoten!

    reageren