Escargots met kruidenboter

  • 6 personen
  • 20 min
  • waardering 7,5
  • Voorgerecht
  • Frans
  • Vlees

Ingrediënten

  • 36-48 Franse slakken van de beste kwaliteit, in blik of pot
  • 180-240 ml cognac of droge witte wijn, bijvoorbeeld Bourgondische chardonnay
  • 36-48 slakkenhuizen
  • 400 g kruidenboter
  • knapperig stokbrood, voor erbij

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Spoel de slakken af onder de koude kraan en laat ze uitlekken.

Giet 1 theelepel cognac of witte wijn in elk slakkenhuis en leg er een slak op. Voeg aan elk slakkenhuis een royale theelepel kruidenboter toe. Zet de gevulde slakkenhuizen in kleinere escargotschaaltjes of in een of twee grote gratinschalen. Verdeel eventueel resterende kruidenboter over de schalen. (Tot zover kun je escargots voorbereiden en tot 12 uur in de koelkast bewaren voor je ze bakt en serveert.) Bak de escargots 5-8 minuten in de oven tot de boter kokendheet is.

Serveer ze direct met knapperig stokbrood.

Zelfgemaakte kruidenboter

Snijd 6 teentjes knoflook, 3 sjalotten en 40 g peterselieblaadjes samen fijn met een mezzaluna of scherp koksmes. Doe 340 g boter (op kamertemperatuur) in een middelgrote kom. Roer de boter los met de bolle kant van een houten pollepel. Roer er het kruidenmengsel en wat zout en peper door. Schep de kruidenboter over in een goed afsluitbare pot en zet hem in de koelkast; gebruik hem liefst binnen drie dagen.

Opmerking

'Escargots (wijngaardslakken) zijn een zeer traditioneel voorgerecht bij een Bourgondische maaltijd. Koop wijngaardslakken van de beste kwaliteit, in blik of pot; diepvriesslakken zijn meestal taai. Je kunt ze zonder slakkenhuis serveren in een hartige bouillon maar wij dienen ze graag op de ouderwetse manier op, in de slakkenhuizen, met geurige knoflook-peterselieboter.' - Marjorie Taylor & Kendall Smith Franchini

Kookboek

Het recept 'Escargots met kruidenboter' is afkomstig uit het kookboek...

Het Franse kookatelier

Marjorie Taylor & Kendall Smith Franchini

'Het Franse kookatelier' is deels kookboek, deels kookschool en deels kookverhaal over een familieleven in Frankrijk. Het boek bevat meer dan 130 recepten, waarin je Franse kooktechnieken worden aangeleerd op een benaderbare manier... lees verder

© Unieboek | Het Spectrum

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Reacties op dit recept

  • JohanNog beter is verse levendige slakken kopen.

    reageren