Perfect gegrilde steak met witlofsalade en frites

  • 4 personen
  • 45 min
  • waardering 8
  • Hoofdgerecht
  • Frans
  • Vlees

Ingrediënten

  • 1 dikke côte à l'os van 1 kg
  • vleesmarinade
  • vleeskruiden
  • 4 grote aardappelen
  • kruidenolie
  • groentekruiden
  • 4 stronken witlof, in dunne reepjes
  • 1 potje kerstomaatjes, gehalveerd
  • 1 bosje waterkers
  • 1 eetlepel mayonaise
  • béarnaisesaus (zie 'béarnaisesaus' onderaan het recept)

Bereiden

Wrijf het vlees in met een vleesmarinade. Kruid met vleeskruiden. Gril de côte à l'os op een heet rooster gedurende 10 minuten.

Voel met je wijsvinger aan de steak. Als er een 'putje' in het vlees achterblijft, is het 'bleu' gebakken. Veert het vlees traag terug, dan is het 'saignant'. Springt de steak van de grill, dan is hij 'bien cuit'.

Snijd de aardappelen in vingerdikke frieten. Wrijf ze in met een kruidenolie en groentekruiden. Gril ze in een wok boven de houtskool.

Meng het witlof en de tomaatjes met de waterkers en een eetlepel mayonaise. Serveer het vlees met de witlofsalade, de frieten en de versgeklopte béarnaisesaus.

Extra benodigd

Barbecue

Béarnaisesaus

Trek van een paar takjes verse dragon de dragonblaadjes van de steeltjes, hak ze en zet ze apart. Knijp de steeltjes tussen je vingers om de olie vrij te maken en zet ze apart.

Breng 100 ml wittewijnazijn, 1 gesnipperd sjalot, peperkorrels en dragon in een braadpan op hoog vuur aan de kook en laat de vloeistof tot een kwart inkoken. Neem de pan van het vuur en laat de vloeistof afkoelen. Zeef hem boven een roestvrijstalen of hittebestendige glazen kom.

Breng een pan water op middelhoog vuur aan de kook en temper het vuur, zodat het water tegen de kook aan blijft. Zet de kom op de pan zonder dat de bodem het water raakt en doe 2 eidooiers erin. Klop met een garde tot die een patroon in de saus trekt - dat heet het lintstadium.

Leg een opgevouwen theedoek op het aanrecht. Neem de kom van de pan en zet hem op de doek (om de warmte erin te houden). Klop beetje bij beetje 125 g gesmolten boter erdoor. Voeg geen nieuwe boter toe tot de vorige helemaal is opgenomen. Als de saus te dik is, doe je er wat heet water uit de pan bij. Blijf kloppen tot alle boter is opgenomen.

Breng de béarnaisesaus goed op smaak met zout en versgemalen zwarte peper en zet hem apart.

Kookboek

Het recept 'Perfect gegrilde steak met witlofsalade en frites' is afkomstig uit het kookboek...

Basic BBQ

Peter de Clercq

Hoe maak je een perfect barbecuevuur aan? Hoe controleer je de hitte? Welk magisch kruidenmengsel geeft het lekkerste aroma? Hoe maak je echte barbecuesaus... lees verder

© Uitgeverij Lannoo

Waardeer dit recept (16 stemmen)

Steak recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!