Steak recepten

Steak

Steak

Steak is de Engelse term voor een als biefstuk te bereiden plak vlees. In Frankrijk is het begrip algemeen geworden en wordt een steak saignant (rood), à point (roze) of bien cuit (doorbakken) klaargemaakt. Een dikke steak heet chateaubriand, een heel dikke een pavé ('straatsteen'). De term slaat ook op bepaalde gerechten zoals steak tartare (rauwe aangemaakte rundertartaar) of steak au poivre (met gekneusde peper bestrooide biefstuk).

T-bone steak

Dit machtige stuk vlees bestaat uit de entrecote met daarin de lendenwervel, die de vorm van een T heeft. Vooral in de Verenigde Staten is de T-bone steak zeer populair. De steak wordt altijd gegrilleerd. Er wordt doorgaans een peterselieboter bij gegeven en grote gepofte aardappels. ¹)

Hoe bak je de perfecte steak

Deze kooktijden gelden voor een steak van ongeveer 2½ cm dik (het gewicht is niet van belang), die voor het bakken op kamertemperatuur is gekomen en die in een koekenpan met dikke bodem op het fornuis gebakken wordt. Als je een steak wilt grillen, reken dan 1 minuut meer. Bak een steak 1-2 minuten per kant voor rauw: als je erop drukt voelt hij vlezig en zacht aan. Reken voor saignant 2-3 minuten per kant: de steak is veerkrachtig als je erop drukt. Reken voor medium 3-4 minuten per kant: als je erop druk springt de steak terug. Reken voor doorbakken 4-5 minuten per kant: de steak voelt stevig aan. ²)

Recept steak au poivre (pepersteak)

Laat een mooie dikke steak afsnijden, liefst van de dikke lende; bestrooi hem royaal met grof gemalen peperkorrels. Verhit geklaarde boter of olie in een braadpan en schroei de steak snel dicht. Voeg halverwege de baktijd zout toe. Houd de steak warm. Verwijder het meeste vet uit de braadpan en blus deze af met witte wijn of cognac. Kook het vocht in en voeg 2 eetlepels demi-glacesaus of gebonden kalfsfond toe. Kook het tot een gladde saus in en maak hem met koude boter af. Voeg zo nodig zout toe. Giet pas bij het opdienen de saus over de steak.

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' | 'Wannée' ¹) | 'Het grote kookboek' ²) ]

[ Beeld: Lisovskaya Natalia | Shutterstock.com ]