Pindakaas

Clara ten Houte de Lange

Pindakaas... wie is er niet groot mee gegroeid? En nu bleek het 24 januari opeens pindakaasdag! Pindakaas lijkt een oer-Hollands product. In elk gezin staat immers steevast een pot pindakaas op de ontbijttafel? Toch werd pindakaas hier pas in 1948 geïntroduceerd vanuit de VS. Het werd net als alle Amerikaanse producten een enorme hit. Daar werd peanut butter al eind 19e eeuw bedacht als oplossing om het grote pindaoverschot - de VS is een van de grootste pindaproducenten ter wereld - weg te werken. In feite bestaat pindakaas uit niets anders dan gemalen pinda's. Tijdens het malen komt de pindaolie vrij, waardoor het een heerlijk smeuïg smeersel wordt.

Maar zoals elk product werd ook pindakaas 'vercommercialiseerd'. Er werd extra olie - meestal geen pindaolie - aan toegevoegd, zodat de pindakaas tot aan de bodem smeuïg bleef. En ook zout en suiker om het nog lekkerder te maken. Maar de lol ging er een beetje af, pindakaas werd een beetje suffig.

Tot in de laatste gezondheidshype noten, pinda's en ook pindakaas met een enorme revival begonnen. Opeens bleek het vet uit noten en pinda's juist gezond en doet een handje per dag wonderen. Ook pindakaas staat weer in de Schijf van Vijf, mits natuurlijk zonder zout en suiker. Notenwinkels en natuurwinkels zagen hun kans schoon en begonnen zelf grove of fijne pindakaas te draaien van 100% pinda's. Pindakaasfabrikanten konden dit natuurlijk niet over hun kant laten gaan, dus kun je nu ook in de supermarkt kiezen voor 100% pindakaas. Bij de Pindakaaswinkel in Amsterdam kun je behalve pure pindakaas ook allerlei hippe variaties kopen. Ook karamel-zeezout, dus met zout en suiker!

Maar het is nog leuker om zelf je eigen pindakaas te maken. In de keukenmachine is dat zo gepiept. Je maalt gewoon een flinke hoeveelheid ongezouten pinda's zo fijn dat het pindakaas wordt. Ik kies voor biologische geroosterde pinda's. Geroosterde pinda's zijn niet gefrituurd, maar zonder extra vet in  een oven verwarmd, zodat de smaak wat rijker wordt. Heerlijk op brood en in allerlei hippe gerechten en baksels.

Ik kan het natuurlijk ook niet laten te experimenteren en heb in een slanke bui een wat minder vette pindakaasversie bedacht waarbij ik tijdens het draaien puntpaprika, peterselie en oregano had toegevoegd. Zelf gedraaide grove pindakaas is trouwens ook de ideale basis voor homemade pindasaus en pindasoep! Daarom hier nog even mijn recept voor pindasaus: fruit in een steelpan een teen fijngehakte knoflook zachtjes glazig. Fruit wat kurkuma, komijn en zwarte peper mee. Voeg per persoon een volle eetlepel grove pindakaas met een scheut kokosmelk (of slanker kokoswater) toe en verwarm al roerend tot een gladde saus. Breng op smaak met een beetje sojasaus! Voor mij mag het weer elke week een keer pindakaasdag zijn!

Alle column jaargangen van Clara

Columns Clara van 2018

  • Pindakaas

    Pindakaas... wie is er niet groot mee gegroeid? En nu bleek het 24 januari opeens pindakaasdag! Pindakaas lijkt een oer-Hollands product. In elk gezin staat immers steevast een pot pindakaas op de ontbijttafel? Toch werd pindakaas hier pas in 1948... lees verder

  • Kan het wat minder zout?

    Begin januari gaan op radio en televisie relatief veel items over gezond eten. Met dit jaar het accent vooral op het feit dat we met z'n allen echt veel te veel zout eten en hoe schadelijk dat is. Door te veel zout houdt je lichaam vocht vast... lees verder

  • Lekker lunchen met soep

    Na zo'n heerlijk vrijgevochten decembermaand is het wel goed om weer even de puntjes op de i te zetten en het gewone leven op te pakken. Dus weer gezond eten met lekker veel groenten, weinig of geen vlees, duurzaam inkopen en wat minder drinken... lees verder

Clara ten Houte de Lange

Clara ten Houte de Lange is een culinaire duizendpoot. Zij is in 1977 gestart als culinair redacteur bij 'TIP' en heeft zich daarna als zelfstandig culinair journalist gespecialiseerd in het ontwikkelen van recepten en het schrijven van teksten en columns over eten en gezonde voeding. Met haar bedrijf Assisti Culinair & Communicatie geeft Clara culinair advies aan bedrijven en instellingen in de foodsector en maakt zij recepten, brochures en kookboeken in opdracht. Onder andere voor Unilever, Quorn, het Voedingscentrum, het Nederlands Visbureau en het Voorlichtingsbureau Brood. Clara heeft diverse kookboeken op haar naam staan. 'De Engelse Tea' was een groot succes en in 2007 verscheen 'Cucina della Mama', een boek vol Italiaanse recepten voor jonge ouders met kinderen. De laatste jaren schreef zij samen met Nelleke van Lindonk 'Het Keukenboekje', 'LEKKER LANG JONG een voedselzandloper kookboek', 'LEKKER Havermout! Quinoa! en meer...' en het E-boekje 'LEKKER Boerenkool'.