Zoeteaardappelkoekjes met harissa

  • 12 stuks
  • 55 min
  • waardering 8,3
  • Bijgerecht
  • Mediterraan
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 2 grote zoete aardappels, geschild en in stukken van 3 cm
  • 1 groene chilipeper, zonder zaadjes als je het minder pikant wilt
  • 1 eetlepel harissa
  • 2 grote tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 kleine rode ui, fijngehakt
  • 80 g bloem
  • 1 ei, losgeklopt
  • een paar takjes koriander, grof gehakt
  • 2 theelepels sojasaus
  • de geraspte schil en het sap van ½ citroen
  • 3 eetlepels plantaardige olie, voor het bakken
  • 1 theelepel harissa, voor erbij
  • 4-6 eetlepels Griekse yoghurt, voor erbij

Bereiden

Stoom de zoete aardappels 20-25 minuten of tot ze zacht zijn in een stoompan, zet ze opzij in een vergiet en laat ze minstens 30 minuten uitstomen en drogen.

Leg de zoete aardappels als je geen stoompan hebt in een vergiet dat op een grote pan met deksel past. Vul de pan met water en zorg dat de onderkant van het vergiet het water niet raakt. Stoom de zoete aardappels met het deksel erop. Sluit eventuele kieren rond het deksel af met aluminiumfolie en pas op bij het weghalen ervan.

Doe de zoete aardappels als ze volledig zijn afgekoeld in een grote mengkom en prak ze fijn met een vork. Meng alle andere ingrediënten erdoor.

Verhit in een grote koekenpan een scheut olie op matig vuur. Bak een beetje van het zoeteaardappelmengsel ter grootte van een 2 euromunt 2 minuten per kant tot het krokant en goudbruin is. Schep het op keukenpapier om de overtollige olie te laten uitlekken en proef het gebakken koekje. Als je denkt dat er meer smaakmakers bij moeten, zoals citroensap, kruiden of zout en peper, dan is dit het moment.

Vorm 12 koekjes ter grootte van kleine hamburgers van het mengsel.

Verhit de rest van de olie in de pan op matig vuur. Bak de koekjes met niet meer dan 3 per keer 3-5 minuten per kant, tot zich een goudbruine korst vormt. Schep ze met een schuimspaan op het keukenpapier om ze te laten uitlekken.

Meng voor het serveren de harissa in een krulvorm door de yoghurt en schep hem op de zoeteaardappelkoekjes.

Tip

Harissa, de aromatische chilipasta uit het Midden-Oosten, is soms pikanter dan anders, dus voeg minder toe dan je denkt nodig te hebben en proef of je er daarna nog iets meer bij wilt doen als je het pikanter wilt maken.

Kookboek

Het recept 'Zoeteaardappelkoekjes met harissa' is afkomstig uit het kookboek...

Mezze

Salma Hage

Salma Hage brengt in 'Mezze' de rijke smaken van het Midden-Oosten samen. Ze legt het principe van de mezze-tafel uit, en geeft recepten voor de heerlijkste salades, groenten, gebak, brood, dips, gevulde lekkernijen, drankjes en zoete gerechtjes... lees verder

© Spectrum

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Aardappelkoekjes recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!