Gebakken aardappelen uit de oven met homemade mayonaise

  • 4 personen
  • 50 min
  • waardering 8,3
  • Bijgerecht
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen
  • 8 teentjes ongepelde knoflook
  • olijfolie om mee te besprenkelen
  • voor de mayonaise
  • 1 eidooier, op kamertemperatuur
  • ½ eetlepel pittige mosterd
  • 200-250 ml milde olijfolie of zonnebloemolie
  • citroensap naar smaak

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C. Boen de aardappels schoon en snijd ze in partjes of grove stukken. Beleg een bakplaat met een stuk bakpapier. Leg er de aardappelen en teentjes knoflook op. Sprenkel er olijfolie over en hussel de aardappels met je handen door de olie om ze er rondom mee te bedekken. Bak de aardappels 30-40 minuten in de oven tot ze goudbruin, krokant en gaar zijn.

Klop intussen met een handmixer in een kom de eidooier los met de mosterd. Voeg terwijl je klopt een klein scheutje olie toe. Voeg als de olie is opgenomen nog een klein scheutje toe. Zodra de mayonaise dikker begint te worden kun je de rest van de olie geleidelijk en in een dun straaltje toevoegen. Wel flink blijven kloppen! Breng de mayonaise op smaak met citroensap, zout en peper.

Haal de aardappelen uit de oven en knijp er de zacht geworden knoflook over uit. Serveer met de mayonaise.

Extra benodigd

Bakpapier, handmixer

Zelfgemaakte mayonaise

Zelf mayonaise maken ingewikkeld? Echt niet. Als alle ingrediënten maar op kamertemperatuur zijn (dus ook je eitje!), kan er weinig misgaan en is het in 5 minuten gemaakt. Zelfgemaakte mayonaise blijft in de koelkast nog 1-2 weken goed.

Kookboek

Het recept 'Gebakken aardappelen uit de oven met homemade mayonaise' is afkomstig uit het kookboek...

Hoge hakken lekker vega

Tal Maes & Petra de Hamer

Een lekkere maaltijd maken zonder vlees of vis is - als je dat niet dagelijks doet - best lastig. Daarom staat dit boek vol recepten die snel klaar zijn. Voor makkelijke... lees verder

© Mo'Media

Waardeer dit recept (28 stemmen)

Gebakken aardappelen recept tips

Reacties op dit recept

  • adaDit lijkt me een lekker recept... Heb het gelijk uitgeprint en ga het van de week zeker uitproberen...

    reageren

  • MariëtteHoe komt het dat het mij wel met zonnebloemolie lukt, en met olijfolie niet?

    reageren

  • GabyLekker en romig! Wel machtig...

    reageren

  • HannyOok lekker: een pittige kaas over de aardappeltjes strooien!

    reageren

  • HannyMariette, zonnebloemolie moet op kamertemperatuur, olijfolie moet iets koeler (geen koelkast!).

    reageren

  • PetraGisteren gemaakt, was heerlijk! Lekker makkelijk te maken ook.

    reageren