Hete bliksem met appelroosjes

  • 4 personen
  • 40 min
  • waardering 7,5
  • Hoofdgerecht
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1 grote ui
  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 500 g zure appels
  • 500 g zoete appels
  • 1 theelepel kaneel
  • gezouten roomboter

Bereiden

Pel en halveer de ui en snijd in parten. Schil en was de aardappelen, verwijder de pitten en snijd de aardappelen in vieren. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in stukjes van 1 cm.

Doe de aardappelen met ui, appel en kaneel in een pan en giet er zo veel water over dat alles net onderstaat. Breng aan de kook en laat in 15 tot 20 minuten beetgaar worden.

Neem een flink glas van het kookvocht uit de pan en giet de aardappelen met ui en appel af en stamp met een klontje gezouten roomboter tot een puree. Voeg een scheutje van het kookvocht toe om de hete bliksem wat smeuïger te maken. Breng de hete bliksem op smaak met zout.

Appelroosjes

Zo maak je de appelroosjes: vul een grote kom met koud water en een scheutje citroensap. Verwijder het klokhuis met een appelboor, schil de appel niet. Snijd doormidden en snijd de appel in zeer dunne plakjes. Leg de dunne plakjes direct in de kom met citroenwater. Leg de plakjes vervolgens in een lege kom en giet er kokendheet water over. Laat 3 minuten wellen en giet daarna af. Dep de appelplakjes droog met een schone theedoek. Leg 6 appelplakjes overlappend op een snijplank, met de schil naar dezelfde kant. Rol ze op tot een roosje. Versier de stamppot met de gemaakte roosjes.

Opmerking

Iedereen kent de term hete bliksem, maar hoe komt de stamppot aan deze ongewone naam? Door het gebruik van appels bevat het gerecht veel vocht, waardoor het lang zijn hoge temperatuur behoudt. Deze stamppot wordt daardoor echt heet opgediend en dankt zijn naam dus aan het feit dat je je mond er makkelijk aan kunt branden.

Kookboek

Het recept 'Hete bliksem met appelroosjes' is afkomstig uit het kookboek...

Stamppotbijbel

Werner Drent

Met meer dan 200 recepten, handige tips en aanwijzingen laat Werner Drent in 'Stamppotbijbel' de oneindige mogelijkheden van stamppot zien. Van klassiekers als hutspot en boerenkool tot 'moderne stamppotten' als komkommer-muntstamppot... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Saskia Lelieveld

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Hete bliksem recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!