Hete bliksem met gehakt

Hete bliksem met gehakt
  • 4
    personen
  • 0
    min voorbereiden
  • 40
    min bereiden
  • 0
    min wachten
  • waardering 8.4
    obv 10 waarderingen
  • Hoofdgerecht
  • Vlees
  • Hollands

Ingrediënten

  • 800 g geschilde aardappelen, in blokjes
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • boter
  • 600 g gehakt
  • nootmuskaat
  • 200 ml melk
  • 600 g appelmoes of appelcompote
  • 1 appel, in dunne plakjes

Bereiden

Kook de aardappelen gaar in gezouten water.

Fruit de sjalot aan in wat boter. Bak er het gehakt rul in. Kruid met zout en flink wat peper.

Pureer de gekookte aardappelen, kruid met peper, zout en nootmuskaat. Roer er de melk en een klontje boter door.

Verdeel de appelmoes of appelcompote over de bodem van een ovenschotel, verdeel er het gehakt over en daarna de puree. Strijk glad met een vork.

Leg er de appelplakjes op en verdeel er nog wat vlokjes boter over. Bak 15 minuten in de op 160 °C voorverwarmde oven.

Kookboek

Het recept 'Hete bliksem met gehakt' is afkomstig uit het kookboek...

Kookboek De complete Vlaamse keuken van Ilse D'hooge

De complete Vlaamse keuken

De Vlaamse keuken kent een aantal klassiekers, zoals stoofvlees, hete bliksem, witlofgratin en asperges à la flamande. Chef Ilse D'hooge selecteerde 100... lees verder

© Terra Lannoo

reacties op dit recept

  • Pedro Lekker gerecht, hou vooral het kruiden in de gaten. Het is snel te flauw. Appelcompote in plaats van appelmoes geeft het een extra 'bite'.
    reageren
  • Suzanne Is echt een aanrader. Heb met appelcompote gedaan en kruiden gewoon naar smaak toevoegen.
    reageren
  • yolande Hoeveel graden moet de oven staan?
    reageren
  • ingrid Yolande, goed lezen: 160 gr. staat er! Ingrid
    reageren
  • Belle Wij gebruiken ook altijd appelcompote voor hete bliksem. Als variant voegen we rode kool toe. Dus eerst een laag appelcompote, daarna een laag gehakt, daar bovenop een laag rodekool en vervolgens de aardappelpuree on top. En uiteraard flink veel nootmuskaat voor de aardappelpuree en flink veel peper voor het gehakt, want de hete bliksem moet wel een beetje op smaak worden gebracht.
    reageren
  • frieda Hete Bliksem is een oud hollands recept met zoete en zure appels tesamen met aardappels en uien in een pan en dan grof stampen en uitgebakken of gekookt spek erdoor.
    reageren
  • Joan Ik heb ook uitgebakken spekjes erdoor gedaan en de appelmoes zelf gemaakt... super lekker!
    reageren
  • willy Hete bliksem maak je eigenlijk van zoete appeltjes, deze zijn helaas heel moeilijk te kopen, dit is wel een goed alternatief.
    reageren

reactie toevoegen

plaats in kookboek
zet op weekmenu
plaats op shopping list
print dit recept
email naar vriend(in)
waardeer dit recept
(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)

Volg Okoko recepten op Facebook

nieuwe kookboeken

bekijk alle kookboeken