Hete bliksem met gehakt

  • 4 personen
  • 40 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Hollands
  • Vlees

Ingrediënten

  • 800 g geschilde aardappelen, in blokjes
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • boter
  • 600 g gehakt
  • nootmuskaat
  • 200 ml melk
  • 600 g appelmoes of appelcompote
  • 1 appel, in dunne plakjes

Bereiden

Kook de aardappelen gaar in gezouten water.

Fruit de sjalot aan in wat boter. Bak er het gehakt rul in. Kruid met zout en flink wat peper.

Pureer de gekookte aardappelen, kruid met peper, zout en nootmuskaat. Roer er de melk en een klontje boter door.

Verdeel de appelmoes of appelcompote over de bodem van een ovenschotel, verdeel er het gehakt over en daarna de puree. Strijk glad met een vork.

Leg er de appelplakjes op en verdeel er nog wat vlokjes boter over. Bak 15 minuten in de op 160 °C voorverwarmde oven.

Kookboek

Het recept 'Hete bliksem met gehakt' is afkomstig uit het kookboek...

De complete Vlaamse keuken

Ilse D'hooge

De Vlaamse keuken kent een aantal klassiekers, zoals stoofvlees, hete bliksem, witlofgratin en asperges à la flamande. Chef Ilse D'hooge selecteerde 100... lees verder

© Terra Lannoo

Waardeer dit recept (11 stemmen)

Hete bliksem recept tips

Reacties op dit recept

  • PedroLekker gerecht, hou vooral het kruiden in de gaten. Het is snel te flauw. Appelcompote in plaats van appelmoes geeft het een extra 'bite'.

    reageren

  • SuzanneIs echt een aanrader. Heb met appelcompote gedaan en kruiden gewoon naar smaak toevoegen.

    reageren

  • yolandeHoeveel graden moet de oven staan?

    reageren

  • IngridYolande, goed lezen: 160 gr. staat er! Ingrid

    reageren

  • JoskaWij gebruiken ook altijd appelcompote voor hete bliksem. Als variant voegen we rode kool toe. Dus eerst een laag appelcompote, daarna een laag gehakt, daar bovenop een laag rodekool en vervolgens de aardappelpuree on top. En uiteraard flink veel nootmuskaat voor de aardappelpuree en flink veel peper voor het gehakt, want de hete bliksem moet wel een beetje op smaak worden gebracht.

    reageren

  • friedaHete Bliksem is een oud hollands recept met zoete en zure appels tesamen met aardappels en uien in een pan en dan grof stampen en uitgebakken of gekookt spek erdoor.

    reageren

  • JoanIk heb ook uitgebakken spekjes erdoor gedaan en de appelmoes zelf gemaakt... super lekker!

    reageren

  • willyHete bliksem maak je eigenlijk van zoete appeltjes, deze zijn helaas heel moeilijk te kopen, dit is wel een goed alternatief.

    reageren

  • WillyIs dat appelcompote uit een potje, gaat dat ook. Is niet zo bewerkelijk met die appels. Dus gehakt en dan nog uit gebakken spekjes gaat dat samen.

    reageren