Zoete-aardappel kapsalon met tempé-shoarma en knoflookmayonaise

  • 4 personen
  • 50 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 250 g tempé, in langwerpige dunne reepjes
  • zonnebloemolie
  • 2 eetlepels shoarmakruiden
  • 1 kg zoete aardappels, geschild en in frieten gesneden
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 4 eetlepels (plantaardige) mayonaise
  • 15 g bieslook, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 100 g (plantaardige) geraspte kaas
  • 200 g ijsbergsla, fijngesneden
  • 4 trostomaten, in blokjes
  • srirachasaus, om te serveren

Bereiden

Meng de tempé met 3 eetlepels zonnebloemolie en de shoarmakruiden in een kom. Laat dit afgedekt minstens 30 minuten marineren in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 °C en verdeel de zoete-aardappelfriet over een met bakpapier beklede bakplaat. Voeg hier 2 eetlepels zonnebloemolie, het gerookte paprikapoeder en zout en peper naar smaak aan toe en rooster het geheel 25 minuten in de oven.

Meng voor de knoflookmayonaise de mayonaise, fijngehakte bieslook en de geperste knoflook in een kom. Proef en breng op smaak met zout en peper. Zet opzij voor later gebruik.

Verhit een scheut zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur en bak de tempé-'shoarma' 6-8 minuten tot de tempé goudbruin kleurt en knapperig is geworden.

Verlaag de oventemperatuur naar 180 °C. Schep de zoete-aardappelfriet in een ovenschaal en verdeel hierover de tempé-'shoarma' en de kaas. Bak het geheel nog 10-15 minuten tot de kaas gesmolten is en goudbruin kleurt. Haal uit de oven en laat kort afkoelen.

Verdeel de ijsbergsla en de tomatenblokjes over de ovenschaal en garneer met een zigzaggende beweging de knoflookmayonaise erover. Serveer met srirachasaus naar smaak.

Extra benodigd

Bakpapier

Opmerking

Ontstaan in een Rotterdamse kapsalon, en inmiddels is deze guilty pleasure niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. We maken 'm een tikkeltje gezonder dan de originele versie, met zoete-aardappelfriet in gerookte paprikapoeder, tempé gemarineerd in shoarmakruiden en een zelfgemaakte knoflookmayonaise. Zo kun je er met een gerust hart van blijven genieten!

Kookboek

Het recept 'Zoete-aardappel kapsalon met tempé-shoarma en knoflookmayonaise' is afkomstig uit het kookboek...

De vega atlas

Isabel Boerdam

In 'De vega atlas' laat Isabel Boerdam je in meer dan 160 toegankelijke recepten zien hoe divers de vega(n) keuken is, waar dan ook ter wereld. Laat je verrassen door onbekende ingrediënten, kruiden en specerijen. Proef wat alle wereldkeukens... lees verder

© Carrera culinair. Beeld: Sven Benjamins

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Zoete aardappelen recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!