Aardbeientaart met vanille van Rick Stein

  • 8 personen
  • 45 min
  • waardering 7,7
  • Gebak
  • Overige keukens
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 2½ theelepel bakpoeder
  • 100 g koude ongezouten boter, in blokjes gesneden
  • 60 g basterdsuiker
  • 1½ ei, losgeklopt (u hebt 6 eetlepels nodig)
  • ca. 2 eetlepels melk
  • voor de vulling
  • 400 g aardbeien
  • 2-3 eetlepels poedersuiker, afhankelijk van de zoetheid van de aardbeien, plus extra om te versieren
  • zaad van ½ vanillestokje
  • 300 ml (dubbele) slagroom
  • 25 g basterdsuiker

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C / gasstand 6. Zeef bloem, bakpoeder en een snuf zout in een keukenmachine. Voeg de stukjes koude boter toe en laat kort draaien tot de massa eruitziet als fijn broodkruim. Stort het mengsel in een kom en roer de basterdsuiker erdoor.

Klop het ei los met 1½ eetlepel van de melk. Doe in de kom en roer met een vork tot het mengsel in klontjes aan elkaar begint te hechten; voeg de rest van de melk toe als het mengsel wat droog is. Kneed tot een bal zacht deeg, leg het op een met bloem bestoven werkblad en kneed het kort en heel voorzichtig glad.

Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad losjes uit tot een cirkel van 1 cm dik en ca. 23 cm in doorsnee. Leg die op een dun beboterde bakplaat (dit gaat handig met de bodem van een springvorm) en bak 15 minuten, tot het zandgebak goudbruin is en een in het midden gestoken pen er schoon uit komt. Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Snijd de taart horizontaal voorzichtig doormidden. Leg de bovenste helft op een plank en snijd in 8 even grote punten.

Voor de vulling: snijd de aardbeien in tweeën of in vieren, afhankelijk van de grootte. Doe de poedersuiker en het vanillezaad erbij, roer voorzichtig door elkaar, dek af en zet koud weg tot verdere verwerking. Klop de slagroom en basterdsuiker samen stijf tot u pieken kunt trekken.

Leg de bodem van de taart op een schaal. Strijk de slagroom erover en lepel er dan de vanilleaardbeien op. Leg de punten van de bovenste helft erop, bestuif door een theezeefje met meer poedersuiker en snijd de bodem met vulling in punten.

Extra benodigd

Keukenmachine

Kookboek

Het recept 'Aardbeientaart met vanille van Rick Stein' is afkomstig uit het kookboek...

Van kust tot kust

Rick Stein

Rick Stein heeft een passie voor vers voedsel uit verantwoorde bron. Die passie heeft hem naar verschillende continenten gevoerd, langs schitterende kusten en naar... lees verder

© Tirion Uitgevers

Waardeer dit recept (13 stemmen)

Aardbeientaart recept tips

Reacties op dit recept

  • c.Als er in dit recept zelfrijzend bakmeel wordt gebruikt, dan is bakpoeder overbodig. Alleen bij het gebruik van gewone bloem is de bakpoeder noodzakelijk. m vr gr Chris

    reageren

  • agnesHallo, zou jij mij kunnen vertellen wat 300ml dubbele slagroom is?

    reageren