Appeltaart (basisrecept)

  • 1 taart
  • 75 min
  • waardering 7,7
  • Gebak
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • voor het deeg
  • 250 g bloem
  • 150 g boter
  • 80 g suiker
  • 2 eieren
  • voor de vulling
  • 8 appels
  • 1 eetlepel suiker
  • snuf kaneel
  • boter voor invetten

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Maak een deeg door bloem, boter, suiker en eieren goed door elkaar te kneden. Laat het deeg even rusten.

Schil de appels en haal de klokhuizen eruit. Snijd de appels in blokjes en meng die met de suiker en de kaneel.

Rol het deeg uit en leg het in een beboterde taartvorm. Schep de vulling hierin en druk goed aan. Gebruik restjes deeg om de bovenkant van de taart te versieren.

Bak de taart in de voorverwarmde oven ongeveer 50 minuten tot gaar en goudbruin.

Extra benodigd

Springvorm (Ø 24 cm)

Variatietip

Variaties voor door de appelvulling: een handvol walnoten, 50 g blokjes ananas, uitgelekt, 3 peren in plaats van 3 appels, in rum geweekte rozijnen, 2 eetlepels gemalen kokos, handje gedroogde cranberry's, 1 lepel muesli, 1 lepel sukade, 10 gedroogde en in reepjes gesneden abrikozen, rasp van een citroen, 100 g amandelspijs op de taartbodem uitgerold, bitterkoekjes verkruimeld op de taartbodem.

Kookboek

Het recept 'Appeltaart (basisrecept)' is afkomstig uit het kookboek...

Appeltaart

Jasmin Schults & Anaïsa Bruchner

In 'Appeltaart' vind je recepten voor de heerlijkste taarten met appel en meer. Appelkruimeltaart met witte chocola, appel-frambozencrumble, boeren... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (45 stemmen)

Appeltaart recept tips

Reacties op dit recept

  • johannesDit lijkt mij overheerlijk, dus uitproberen. Bedankt.

    reageren

  • GerKlein beetje rum bij de vulling doen, heerlijk. Moet je wel van drank houden.

    • PatrickIk gebruik altijd 80% strohrum (import uit Oostenrijk), dan heb je maar heel weinig nodig voor een super smaak!

    reageren

  • ToosDe lekkerste appels voor appeltaart, rode boskoop, toegevoegd met blanke rozijnen geweekt in echte rum. smakelijk

    reageren

  • yvonneNeem eens in plaats van rozijnen gedroogde cranberry's.

    reageren

  • mariettaMet 2 eieren wordt het deeg veel te zacht! Neem dus 1 ei. Je moet ook een snufje zout toevoegen.

    reageren

  • PaulaInderdaad met 1 ei én snuf zout. Wanneer je het deeg direct na bereiding in de vorm doet en de vorm ONAFGEDEKT in de ijskast zet, krijg je een ECHT zandtaartgebak. Mooi droog en prettig kruimelig als tegenwicht voor de appelvulling. Je kunt dit zelfs 24 uur van te voren doen.

    reageren

  • omriHeerlijk en overzichtelijk recept. Alleen er moet echt meer suiker in het deeg. Omdat te zoet ook niet lekker is ben ik altijd voorzichtig, maar hier inderdaad 1 ei hoor! en iets meer suiker.

    reageren

  • MarthaJe kunt ook i.p.v. 80 gr suiker of meer... de helft fructose nemen, is veel zoeter en gezonder en zo kunnen diabetici ook een lekker stukje eten (of mensen die geen suiker willen natuurlijk).

    • GigiFructose is ook suiker.

    reageren

  • ArdaBestrijk het bakblik met roomboter dan krijg je een overheerlijke smaak.

    reageren

  • esraIs de taart wel lekker? En simpel te bereiden of is het echt een gedoe?

    reageren

  • m eZelf maak ik hetzelfde recept maar tussen de stukjes appel strooi ik wat custard dan word het appelmengsel minder nat en iets meer suiker en maar één ei. Maria

    reageren

  • annaIk heb hem al een paar keer gemaakt, altijd met rozijnen, en dit keer heb ik er ipv reepjes deeg de kruimel over gedaan uit het recept: appelkruimeltaart. Heel lekkere variatie! Ik gebruik ook altijd ruim kaneel, maar dat is ook een kwestie van smaak.

    reageren

  • kittySmaken verschillen. Mijn oma maakte hem ook altijd zo en het was de beste appeltaart die ik ooit heb geproefd.

    reageren

  • sabineWat een goeie tip van meer suiker en dat ene ei en snuf zout. 200 g suiker en een zakje vanillesuiker werkt goed. Geen smaak? Dat maak je zelf, je moet het deeg gewoon even proeven. Bij de vulling heb ik 3 zakjes vanillesuiker in gedaan, doe zoveel je lekker vindt. Over de bovenkant strijk ik wat losgeklopt ei, daar wordt ie mooi goudbruin van! Een goed recept voor een lekkere en goedkope taart.

    reageren

  • truusMet de eieren erin werd het een natte massa. Had alweer spijt dat ik aan het recept begonnen was zonder eerst reacties van anderen te lezen. Morgen maar afwachten wat de visite ervan vindt, misschien is het resultaat wel super lekker. Truus

    reageren

  • KlazienAls basisrecept is het prima, juist ook het lage suikergehalte. Is gezonder! Compenseer het eventueel met extra kaneel. Wel ontbreekt een belangrijk basisingrediënt: zout. Deeg smaakt naar niks zonder dat snufje zout. Voor de preciezen onder ons: een halve theelepel is ruim voldoende. Onderin doe ik havermoutvlokken (ipv paneelmeel), walnoten (gehakt) en in rum geweekte rozijnen. Mmmm!

    reageren

  • M.a.Mijn favoriete deeg is het harde wenerdeeg uit De Banketbakker van de onvolprezen Cees Holtkamp: 100 gr witte basterd, 200 gram zachte boter, 1/2 ei, 1 tl geraspte citroenschil, mespunt zout en 6 gr bakpoeder. Ik mix dit in de kitchenaid, maar het kan ook met je vingertoppen. Genoeg voor een bakvorm van 25 cm. Deeg minstens een uur laten rusten voor je het verwerkt. Kan dag van tevoren. Margreeth

    • MadelonMis ik meel in dit recept?

    reageren

  • KatoDag allemaal, we hebben heerlijk van deze appeltaart gesmuld! Maar we hadden inderdaad 2 snufjes zout er bij gedaan en we hebben er 2 eieren bijgedaan en dat was echt lekker. Ligt puur aan je eigen smaak van zoetheid maar 2 eieren was zeker prima. Nog een fijne smuldag verder. V.G Kato.

    • sousouJe hebt gelijk, heerlijk!

    reageren

  • AndreHoi bakkers, vul de bodem eens op met Frangipane (spijs afgeslapt met ei). Een dun laagje op de bodem aanbrengen met een spuitzak. Laat krenten en rozijnen een nachtje wellen in Cointreau en gebruik een kruimeldeeg voor de bovenkant, eet smakelijk.

    reageren

  • Mama JetHeerlijk recept echt fijne basis. Ik heb hem ook al gehalveerd gebruikt voor een kleinere vorm en suikervrij met our zoet als vervanger.

    reageren

  • linaHeerlijk recept alleen het was iets te weinig deeg.

    reageren

  • RafaelHoelang moet het deeg in de koelkast? Of hoeft dat helemaal niet.

    • SarahIk heb dat niet gedaan en hij was heel lekker.

    reageren

  • AnaZo lekker.

    reageren

  • StroopwafelbakkerPrima recept. Deeg wel wat zacht en plakkerig, daarom er wat bloem bij gedaan. Taart smaakt heerlijk! Het is mij zelfs (als weinig culinaire man) gelukt!!

    reageren

  • JeroenTaart ook gebakken met twee eieren erin, we gaan hem testen! Laat het nog weten...

    reageren

  • RemonIk heb deze taart net gemaakt, erg lekker, maar na 50 minuten zat de taart nog vol met vocht. Waarom is dit? Heb ik verkeerde appels gebruikt?

    • SimoneVaak strooi ik wat parneermeel bij het appel mengsel. Dit neemt wat vocht op. Is niet nadelig voor de smaak en de taart is niet zo nat.

    reageren

  • KellyWat voor soort appel gebruiken jullie?

    • ClaraJonagold en Elstar zijn fijne appels om te gebruiken voor een appeltaart.

    reageren

  • JanOok lekker is het om de bovenkant, meteen na het bakken, te bestrijken met wat abrikozenjam over de taart.

    reageren

  • GertJanMm... ook direct gaan bakken zonder lezen van de reacties. Ook hier het deeg te nat, en daardoor ook lastig te gebruiken. Had de hoop al een beetje opgegeven, maar... kwam wel superlekker uit de oven!

    reageren

  • GabrielRecept is prima, alleen wel het snufje zout erbij doen. Is het deeg te nat? Gewoon bloem erbij blijven doen totdat het deeg sterk genoeg is.

    reageren

  • MarijkeMooi recept. Alleen het aanvullen met ananas zou ik niet doen, dat wordt bitter als je het bakt... verder gebruik ik volkorenmeel...

    reageren