Holtkamps appeltaart

  • 1 taart
  • 100 min
  • waardering 8,2
  • Gebak
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • voor de bodem
  • 125 g boter, op kamertemperatuur
  • 125 g witte basterdsuiker
  • rasp van ½ citroen
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • voor de vulling
  • 1½ kg friszure appels (bv. Jonagold of Elstar), geschild en in parten
  • 75 g rozijnen
  • 10 g krenten
  • snufje kaneel
  • 1 eetlepel custardpoeder
  • 10 eetlepels abrikozenjam van goede kwaliteit
  • 150 g amandelspijs
  • 1 eetlepel boter
  • 1 eidooier
  • sap van ½ citroen
  • poedersuiker
  • boter voor invetten

Voorbereiden

Verkruimel en wrijf de boter met de suiker, citroenrasp en een mespunt zout tot een egale massa. Voeg 1 eetlepel water toe en meng tot het helemaal is opgenomen. Meng het bakmeel door het suiker-botermengsel. Indien nodig nog een eetlepel water door het deeg mengen. Laat het deeg een paar uur, maar liefst een nacht, op een koele plek rusten.

Bereiden

Meng voor de vulling 600 g van de appels met de rozijnen, krenten, kaneel, custard en 4 eetlepels abrikozenjam. Dit mengsel wordt door banketbakkers ook wel 'appelsmort' genoemd. Verwarm de oven voor tot 190 °C.

Laat het deeg op kamertemperatuur komen en kneed het goed door. Rol het deeg uit tot een dunne ronde lap die iets groter is dan de taartvorm. Druk het deeg in de ingevette vorm goed tegen de randen aan.

Kneed de amandelspijs met 1 eetlepel boter en de eidooier soepel. Rol het mengsel uit tot de grootte van de taartbodem. Leg het spijsmengsel voorzichtig op de bodem van de taart en druk het aan. Schep de vulling erop en verdeel hierop de rest van de appelparten.

Bak de taart 50 minuten, verhoog de temperatuur dan tot 200 °C en bak hem nog eens 5-10 minuten, tot de bovenkant mooi bruin is. Neem de taart uit de oven en laat hem goed afkoelen zodat de vulling er niet uitloopt.

Verwarm 6 eetlepels jam met het citroensap in een steelpannetje en bestrijk hiermee de taart. Leg een stukje rond bakpapier of karton op de bovenkant van de taart zodat het appel-jammengsel goed bedekt is en de randen vrij zijn. Bestrooi de randen van de taart rijkelijk met poedersuiker.

Extra benodigd

Taartvorm (Ø 24 cm)

Variatietip

Voor een minder zoete appeltaart vervang je de abrikozenjam in de vulling door 4 eetlepels halvajam of light abrikozenjam.

Opmerking

'Dit is het recept van Patisserie Holtkamp in Amsterdam. Angela Holtkamp en Nico Meijles gaven ons het recept van hun beroemde appeltaart. Let op! Het deeg kan het beste een dag van tevoren gemaakt worden.' - Jasmin Schults & Anaïsa Bruchner

Kookboek

Het recept 'Holtkamps appeltaart' is afkomstig uit het kookboek...

Appeltaart

Jasmin Schults & Anaïsa Bruchner

In 'Appeltaart' vind je recepten voor de heerlijkste taarten met appel en meer. Appelkruimeltaart met witte chocola, appel-frambozencrumble, boeren... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (54 stemmen)

Appeltaart recept tips

Reacties op dit recept

  • MoniqueHeb deze taart al enige keren gemaakt en hij is heel erg lekker. Zeker het werk waard. Mijn waardering is wel een 9.

    reageren

  • MoniqueBy far de beste appeltaart, ever! Inderdaad zeker een 9!

    reageren

  • JoopProbeer het eens met gemberjam. SUPER!

    reageren

  • JokeGeweldig al meerdere keren gemaakt, maar soms is de taart een beetje te vochtig. Misschien kan de banketbakker hier een antwoord op geven. Mijn cijfer is een dikke 9. Groeten van Joke.

    reageren

  • redactie okoko receptenJoke, misschien dat het volgende helpt: laat de appeltaart voor het aansnijden eerst goed afkoelen. Dan laten de appels minder vocht los en wordt de taart dus minder vochtig.

    reageren

  • angelaSuper. Als een beetje te vochtig is, na die tijd bakken en het oven uit is, laat de taart nog 5 tot 10 minuten in de oven, maar... met de deur van de oven half open. Resultaat, een perfecte taart.

    reageren

  • Carina5 minuten op onderwarmte aan het einde van de baktijd, verhelpt ook het probleem!

    reageren

  • HeidiYummie, dat is zeker super lekker!

    reageren

  • joriekeMoet het deeg in de koelkast bewaard worden een nacht? Er staat op een "koele plek"... mijn deeg is namelijk erg droog geworden en begon weer te kruimelen tijdens het uitrollen...?? Was de eerste keer dat ik deze taart maakte hoor...

    • EdwinDeeg in plasticfolie verpakken en dan in de koelkast werkt beter.

    reageren

  • tonnieDit is de heerlijkste appeltaart van alle appeltaarten die ik ooit gemaakt heb, goddelijk! Tonnie, dikke negen

    reageren

  • JanInderdaad een heel lekkere taart en ziet er bijzonder mooi uit. Voor Jorieke: een eetlepel water meer bij het deeg toevoegen en het wordt weer soepel te verwerken. Jan

    reageren

  • WesselienEen supergoed recept. Ik doe alleen 25 gram minder suiker erin. Ik maak de taart voor de kantine van meerdere sportclubs. Iedereen reageert zeer enthousiast. De consistentie van het deeg moet je inderdaad even leren, afhankelijk van de omstandigheden. Net als met bijvoorbeeld pasta.

    reageren

  • GerdaProbeer ook de kroketten van Cees Holtkamp eens, succes gegarandeerd. Recept is te vinden op de site van Vara's Kassa

    reageren

  • simoneDit is een appeltaart die ik moest afgieten nadat ik hem uit de oven haalde, zo nat was hij. Smaak was goed trouwens...

    • GerrieDan heb je toch ergens iets niet helemaal goed gedaan, Simone, want ik heb dat probleem nooit als ik deze appeltaart weer maak, gaat altijd goed en smaakt nog beter.

    reageren

  • EllyDeze appeltaart is de lekkerste die ik ooit heb geproefd. Vooral die amandelspijs, jammie. Ook prettig dat je geen strookjes hoeft te maken als bovenkant zoals bij de oude bekende appeltaart. Vind ik vaak een naar klusje. Dus ook van mij een dikke 9.

    reageren

  • JoanHoi. Wie helpt me. In het recept, hier, maar ook in het boek, staat dat het citroensap door het deeg moet. Maar aan het einde staat dat je het citroensap door de jam moet mengen. Waar moet het sap nu door heen? Bij de vulling staat namelijk geen citroensap genoemd bij de ingredienten.

    • redactie okoko receptenDe citroenrasp wordt gebruikt voor het deeg. Het citroensap wordt niet gebruikt voor het deeg, maar wordt toegevoegd aan de 6 eetlepels jam voor het bestrijken van de appeltaart.

    • JoanHoi redactie. Dat is een snelle reactie zeg. Alleen... nu schrijf je dat het sap wel door het deeg moet en daarna niet. Helaas ben ik nog steeds de weg een beetje kwijt. Wil je nog één poging doen? Ik had namelijk het deeg al in de koelkast liggen met sap. Qua structuur was het perfect, alleen de rest van de citroen lekker opgedronken? Ik lees het graag. Ben heel benieuwd of ik nu een gelukte of mislukte taart heb.

    • redactie okoko receptenCitroenrasp wordt gebruikt voor het deeg, citroensap gaat bij de jam. Voor de helderheid hebben we rasp en sap in de ingrediëntenlijst maar van elkaar gescheiden.

    reageren

  • JoanHij was heerlijk!

    reageren

  • GannieMoet er geen half eitje bij het deeg? Mijn deeg is wat kruimelig.

    reageren

  • BiancaMisschien een gekke vraag, maar waarom moet je het door elkaar wrijven met de hand i.p.v. mixen met deeghaken bijvoorbeeld?

    reageren

  • BiancaBeetje jammer dat ik door de lagere baktemperatuur die jullie hanteren nu met een ongare vulling zit. Tip voor de mensen na mij: dit recept is ook te vinden op allerhande, nrc en kleinstukjedan. De daar vermelde temperatuur van 200 om mee te beginnen en 220 na het verhogen komt beter uit.

    • BarbaraDat geldt misschien voor jouw oven, voor mij werken de 190 en 200 graden al jaren prima voor deze meer dan verrukkelijke appeltaart. Geen oven is immers hetzelfde! Maar een ongare vulling op 190 en 200 graden: dat lijkt me sterk overdreven...

    • BiancaJe hebt gelijk. De appels hadden meer bite dan ik gewend ben bij een appeltaart, maar dat was zeker niet vies. Voor mijn oven en mijn smaak is de andere temperatuur beter. Mensen kunnen nu in ieder geval zelf kiezen. Plus, met een heteluchtoven is het verschil met de genoemde temperaturen natuurlijk groter.

    • WimIk heb een gasoven, dus alleen onderwarmte. Deze taart is niet te bakken met alleen onderwarmte helaas. De vulling valt er gewoon uit.

    reageren

  • IreneKan ik de appelsmort invriezen? Het is namelijk erg lekker in appelflappen en die zijn snel te maken als je zin in iets lekkers hebt.

    reageren

  • DidiOh mijn familie en ik zijn hier dol op, wat een feest als ze komen en ik heb deze taart gebakken. Alleen de laatste keer wat vochtig. Ik heb een stoomoven kan ik ook aan het einde van de baktijd 10 minuten de taart in de oven laten staan en met de deur half open

    reageren

  • riaheerlijke appeltaart dat is beslist waar ,wat ik mis is bv welke oven is op 200 graden ,wij hebben een hete lucht oven en dan is het te heet als je het op 50 minuten bakt ,Hete lucht is minder minuten jammer dat de rand en de appels bovenop verbrand zijn ,volgende keer bak ik op 175 graden

    reageren

  • W.HHeb hem ook gemaakt. Omdat niet iedereen van spijs houdt deed ik het zonder spijs. Helaas valt de vulling dan geheel uit elkaar na het snijden. Ook de partjes bovenop waren niet vastgebakjen met de vulling en storte in.

    reageren

  • WimHeb m nu perfect gekregen. Ik heb de vulling 10 minuten goed verwarmd in een pan met dikke bodem. Krenten vervangen voor gedroogde gehakte cranberry's. 1 eetlepel maïzena toegevoegd voor meer binding. Afgebakken op 190 gr, gasoven 45 minuten. De laatste 5 minuten bovenwarmte (grilfunctie). Na het bakken de ovendeur 15 minuten open laten staan. (Let op... dit geldt uitsluitend voor gasovens.) Resultaat een perfecte goed snijbare taart. De taart na het bakken en afkoelen 1 nacht afgedekt in de koeling plaatsen pas daarna aansnijden. De punten zijn perfect strak en een lust voor het oog en zeker de tong.

    reageren

  • SanneHoi allemaal, ik heb misschien een beetje domme vraag. Maar ik heb heteluchtoven. Op hoeveel graden en hoelang ik hem moet bakken. Want ik weet dat er altijd verschil zit tussen heteluchtoven en boven beneden oven. Dank je

    reageren