
Holtkamps appeltaart
- 1 taart
- 100 min
- waardering 8,2
- Gebak
- Hollands
- Vegetarisch
Ingrediënten
- voor de bodem
- 125 g boter, op kamertemperatuur
- 125 g witte basterdsuiker
- rasp van ½ citroen
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- voor de vulling
- 1½ kg friszure appels (bv. Jonagold of Elstar), geschild en in parten
- 75 g rozijnen
- 10 g krenten
- snufje kaneel
- 1 eetlepel custardpoeder
- 10 eetlepels abrikozenjam van goede kwaliteit
- 150 g amandelspijs
- 1 eetlepel boter
- 1 eidooier
- sap van ½ citroen
- poedersuiker
- boter voor invetten
Voorbereiden
Verkruimel en wrijf de boter met de suiker, citroenrasp en een mespunt zout tot een egale massa. Voeg 1 eetlepel water toe en meng tot het helemaal is opgenomen. Meng het bakmeel door het suiker-botermengsel. Indien nodig nog een eetlepel water door het deeg mengen. Laat het deeg een paar uur, maar liefst een nacht, op een koele plek rusten.
Bereiden
Meng voor de vulling 600 g van de appels met de rozijnen, krenten, kaneel, custard en 4 eetlepels abrikozenjam. Dit mengsel wordt door banketbakkers ook wel 'appelsmort' genoemd. Verwarm de oven voor tot 190 °C.
Laat het deeg op kamertemperatuur komen en kneed het goed door. Rol het deeg uit tot een dunne ronde lap die iets groter is dan de taartvorm. Druk het deeg in de ingevette vorm goed tegen de randen aan.
Kneed de amandelspijs met 1 eetlepel boter en de eidooier soepel. Rol het mengsel uit tot de grootte van de taartbodem. Leg het spijsmengsel voorzichtig op de bodem van de taart en druk het aan. Schep de vulling erop en verdeel hierop de rest van de appelparten.
Bak de taart 50 minuten, verhoog de temperatuur dan tot 200 °C en bak hem nog eens 5-10 minuten, tot de bovenkant mooi bruin is. Neem de taart uit de oven en laat hem goed afkoelen zodat de vulling er niet uitloopt.
Verwarm 6 eetlepels jam met het citroensap in een steelpannetje en bestrijk hiermee de taart. Leg een stukje rond bakpapier of karton op de bovenkant van de taart zodat het appel-jammengsel goed bedekt is en de randen vrij zijn. Bestrooi de randen van de taart rijkelijk met poedersuiker.
Extra benodigd
Taartvorm (Ø 24 cm)
Variatietip
Voor een minder zoete appeltaart vervang je de abrikozenjam in de vulling door 4 eetlepels halvajam of light abrikozenjam.
Opmerking
'Dit is het recept van Patisserie Holtkamp in Amsterdam. Angela Holtkamp en Nico Meijles gaven ons het recept van hun beroemde appeltaart. Let op! Het deeg kan het beste een dag van tevoren gemaakt worden.' - Jasmin Schults & Anaïsa Bruchner
Kookboek
Het recept 'Holtkamps appeltaart' is afkomstig uit het kookboek...

Appeltaart
Jasmin Schults & Anaïsa Bruchner
In 'Appeltaart' vind je recepten voor de heerlijkste taarten met appel en meer. Appelkruimeltaart met witte chocola, appel-frambozencrumble, boeren... lees verder
© Uitgeverij Becht