Brownies zonder bloem en met extra veel chocolade

  • 12 brownies
  • 45 min
  • waardering 8,5
  • Gebak
  • Amerikaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 300 g pure chocolade van goede kwaliteit
  • 150 g ongezouten boter, in dobbelsteentjes gesneden
  • 50 g cacaopoeder, gezeefd
  • 4 grote scharreleieren
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 100 g walnoten of pecannoten, gehakt
  • poedersuiker, om te bestrooien
  • zure room of crème fraîche, voor het serveren

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 ºC, gasoven stand 4. Breek de chocolade boven een hittebestendige kom in kleine stukjes en voeg de boter toe. Zet de kom op een pan met kokend water en laat alles onder regelmatig roeren langzaam smelten. Neem de kom van de pan en roer de cacao erdoor. Zet weg.

Doe de eieren in een mengkom en klop goed met een garde of een elektrische mixer. Voeg de suiker toe en klop net zo lang tot de massa qua volume verdubbeld is en heel luchtig en schuimig is.

Spatel met een grote metalen lepel heel voorzichtig het chocolademengsel erdoor, gevolgd door de gehakte noten. Schep het beslag in het ingevette en met bakpapier beklede blik en strijk de bovenkant glad.

Bak ongeveer 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven, tot de bovenkant net stevig aanvoelt maar het midden nog een beetje zacht is.

Laat 10 minuten afkoelen. Haal de brownies voorzichtig uit het blik. Bestrooi eerst met poedersuiker en snijd dan in 12 stukken.

Serveer warm of op kamertemperatuur met een royale lepel zure room of crème fraîche. Bewaar de volledig afgekoelde brownies in een luchtdichte doos en consumeer binnen vier dagen.

Extra benodigd

Handmixer, browniebakvorm (20,5 x 25,5 cm), ingevet en met bakpapier bekleed

Tip

Voor deze brownies doet iedereen een moord. Ze zitten tjokvol chocola en zijn toch niet te zoet. Dit recept is een uitkomst als je een dessert wilt maken dat geen meel bevat. De brownies mogen niet te gaar - en dus kruimelig - worden! 'Ongaar' is het sleutelwoord in dit recept.

Kookboek

Het recept 'Brownies zonder bloem en met extra veel chocolade' is afkomstig uit het kookboek...

Brownies

Linda Collister

'Brownies' is een smulboek vol heerlijke recepten op basis van het allerlekkerste ingrediënt: chocolade. Het water zal je ervan in de mond lopen. Is brownies... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (21 stemmen)

Brownies recept tips

Reacties op dit recept

  • MariekeWat een fantastisch recept! Succes gegarandeerd, iedereen is laaiend enthousiast!

    reageren

  • MireilleDit recept is fantastisch en al bij velen favoriet. Echt om je vingers bij af te likken. Ik wil nu een bakblik van 20x20 cm gebruiken, kan ik dan dezelfde baktijd aanhouden?

    reageren

  • Marie Kan je het ook bakken zonder die 300 gram chocola want ik heb wel cacaopoeder maar geen chocola?

    reageren