Brownies met gezouten karamel

Brownies met gezouten karamel
  • 16
    stukjes
  • 0
    min voorbereiden
  • 1
    uur bereiden
  • 0
    min wachten
  • waardering 7.7
    obv 3 waarderingen
  • Gebak
  • Vegetarisch
  • Amerikaans

Ingrediënten

  • 100 g gedopte pecannoten
  • 225 g pure chocolade, gehakt
  • 150 g roomboter, in stukjes plus 2 eetlepels
  • 225 g suiker
  • 4 eieren, losgeklopt
  • 1 theelepel vanille-essence
  • 125 g bloem
  • voor de gezouten karamel
  • 50 g fijne tafelsuiker
  • 50 g lichtbruine basterdsuiker
  • 30 g boter
  • 75 ml slagroom
  • ½ theelepel zeezoutvlokken

Bereiden

Maak eerst de gezouten karamel. Doe de tafelsuiker en 2 eetlepels water in een kleine pan op laag vuur. Laat de suiker helemaal oplossen. Breng aan de kook. Laat de siroop koken tot een bruine karamel. Neem de pan van het vuur en voeg de lichtbruine basterdsuiker, boter en slagroom toe. Roer tot een glad mengsel. Zet de pan weer op een laag vuur en laat 3-4 minuten sudderen tot de karamel dik genoeg is om aan de achterkant van een lepel te blijven hangen. Neem van het vuur en roer er het zout door. Giet in een kom en laat helemaal afkoelen tot de karamel dikker wordt.

Verwarm de oven voor op 170 °C.

Doe de pecannoten op een bakplaat en rooster ze 5 minuten in de oven. Hak ze grof en laat afkoelen. Laat de oven aan.

Doe de chocolade en boter in een vuurvaste kom op een pan sudderend water. Roer tot een glad mengsel. Laat iets afkoelen.

Klop in een andere kom de suiker met de eieren en vanille-essence. Giet er al kloppend het chocolademengsel bij. Zeef de bloem met een snufje zout erboven. Spatel de bloem losjes door het chocolademengsel. Schep er de gehakte pecannoten door.

Giet de helft van het beslag in de ingevette en met ingevet bakpapier beklede bakvorm. Strijk het glad uit. Druppel er de helft van de karamel over. Schep er de rest van het browniebeslag over. Druppel er de rest van de karamel over. Snijd de karamel met een tafelmes losjes door het beslag. Tik de vorm op het werkvlak om het beslag glad te krijgen. Bak ca. 20-25 minuten op het middelste rooster in de oven.

Neem de brownies uit de oven en laat volledig afkoelen in de vorm. Neem uit de vorm en snijd in 25 vierkantjes.

Extra benodigd

Vierkante bakvorm van 23 cm, bakpapier

Tip

Serveer de brownies warm als dessert met een bolletje roomijs.

Kookboek

Het recept 'Brownies met gezouten karamel' is afkomstig uit het kookboek...

Kookboek Brownies festival van Annie Rigg

Brownies festival

Dit originele kookboek bewijst dat brownies veel meer zijn dan de gewone chocolade-
brownie. Een heel nieuwe browniewereld gaat open. Verras je gasten met... lees verder

© Good Cook

reacties op dit recept

  • Nog geen reacties...

reactie toevoegen

plaats in kookboek
zet op weekmenu
plaats op shopping list
print dit recept
email naar vriend(in)
waardeer dit recept
(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)

Volg Okoko recepten op Facebook

nieuwe kookboeken

  • Kookboek Pizzabijbel

    Pizzabijbel

    In de 'Pizzabijbel' vind je álles over pizza: van Napolitaanse pizza tot pizzolo. Simon Giaccotto leert je hoe je de perfecte... bekijk 'Pizzabijbel'

  • Kookboek Sicilië

    Sicilië

    Met de enorme variëteit aan vis uit de Middellandse Zee en de producten van het eiland zelf, is de keuken van Sicilië een ware... bekijk 'Sicilië'

  • Kookboek Citrus

    Citrus

    In 'Citrus' draait het allemaal om de enorme veelzijdigheid van citrusvruchten in de keuken: van sinaasappels, grapefruit, kumquats... bekijk 'Citrus'

bekijk alle kookboeken