Spekkoek

  • 1 spekkoek
  • 90 min
  • waardering 7,5
  • Gebak
  • Indonesisch
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 10 eieren
  • 300 g boter, op kamertemperatuur
  • 250 g suiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 175 g bloem
  • voor het specerijenmengsel
  • 5 theelepels gemalen kaneel
  • 3 theelepels gemalen kardemom
  • 2 theelepels gemalen anijszaad
  • 1 theelepel gemalen nootmuskaat
  • ½ theelepel gemalen kruidnagel
  • 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker

Bereiden

Beleg de bodem van de springvorm met bakpapier (knip een passend rondje uit). Meng in een kommetje de ingrediënten voor het specerijenmengsel.

Scheid de eieren. Doe 8 eiwitten in een vetvrije kom; 2 eiwitten gebruik je niet. Klop met de mixer de eiwitten met een snuf zout stijf. Klop in een andere kom de boter met de suiker romig en luchtig. Voeg geleidelijk de eidooiers toe. Meng er ook de vanille door. Meng er met een spatel de eiwitten door - het is niet erg als het er een beetje geschift uitziet. Zeef tot slot de bloem erboven en meng het tot een beslag.

Verdeel het beslag in twee gelijke porties over twee kommen (weeg het eventueel af). Meng het specerijenmengsel door een van de porties beslag.

Zet de ovengrill aan. Schuif een rooster 15 centimeter onder de grill in de oven. Verdeel 2 tot 3 volle eetlepels van het witte beslag over de bodem van de springvorm. Zet het beslag 1½ tot 3 minuten onder de grill, of tot de bovenkant is gestold. Neem de vorm uit de oven en voel voorzichtig met je vingers of het deeg stevig en niet meer plakkerig is: het moet gaar zijn, maar ook weer niet te gaar, want dan wordt de spekkoek droog en dat is zonde. De grilltijd is een beetje afhankelijk van hoe heet de grill is en hoe dik de lagen zijn. Vergeet niet om een timer te zetten!

Schep nu 2 tot 3 eetlepels van het donkere beslag erop; het beslag zal door de warmte van de laag eronder wat smelten. Zet weer onder de grill. Laat het beslag weer stollen en ga verder met lagen maken tot het beslag op is. Maak ongeveer tien tot veertien lagen. Laat de spekkoek helemaal afkoelen. Snijd hem voor het serveren in heel dunne puntjes.

Extra benodigd

Springvorm (Ø 20-22 cm), bakpapier, mixer

Tips

Spekkoek is de volgende dag absoluut lekkerder. Van even staan slinkt de koek en wordt hij vanzelf wat compacter, smeuïger en voller van smaak omdat de specerijen dan goed zijn ingetrokken. Wacht zeker tot de volgende dag met eten als de spekkoek onverhoopt toch wat aan de droge kant is. Je kunt spekkoek goed invriezen. Gooi de eiwitten die je niet gebruikt niet weg, maar bewaar ze bijvoorbeeld voor het maken van een omelet.

Opmerking

'Nee, een spekkoek maak je niet even achteloos terwijl je nog dertien andere dingen aan het doen bent. Maar het is ook weer niet zo ondoenlijk, dat je ervoor terug zou moeten schrikken. Je moet erbij blijven, een timer zetten en dat is het eigenlijk. Gelukkig zijn de laagjes onder de ovengrill snel gaar en is deze imponerende koek in zo'n anderhalf uur gemaakt.'- Tal Maes

Kookboek

Het recept 'Spekkoek' is afkomstig uit het kookboek...

Elle Eten Hitparade

Tal Maes

Een uitpuilende kookboekenkast, talloze recepten online en toch niet weten wat je moet koken. In zo'n bui grijpen wij terug op altijd-goedrecepten die we blind kunnen klaarmaken en waarmee thuis ook iedereen gelukkig is. Zie ze als reddende engelen voor je dag... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Tal Maes

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Cake recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!