Citroentaart

  • 8 punten
  • 35 min
  • waardering 8
  • Gebak
  • Frans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 100 g boter (plus nog wat voor de bakvorm)
  • 175 g tarwebloem (plus nog wat voor de bakvorm)
  • 225 g suiker
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • sap en geraspte schil van 1 citroen
  • 3 eieren
  • poedersuiker om over de taart te strooien

Bereiden

Snijd de boter in blokjes en vermeng deze met 150 g bloem, 45 g suiker, de vanillesuiker en 2 theelepels citroenrasp. Kneed dit tot een deeg.

Vet een springvorm in met boter en bestrooi hem met bloem. Doe het deeg in de vorm. Druk het goed aan en verdeel het over de bodem. Maak met een vork een paar gaatjes in het deeg, zet het ten minste 15 minuten koel weg en verwarm intussen de oven voor op 200 °C. Bak de taart daarna ca. 10 minuten.

Maak intussen de citroenvulling. Klop de eieren en 180 g suiker luchtig. Voeg 25 g bloem, 1 theelepel citroenrasp en 2 eetlepels citroensap toe. Giet de vulling in de taart en bak hem nog eens 10 minuten. De vulling moet in het midden nog een beetje vloeibaar zijn, want die wordt stijf als de taart afkoelt.

Voordat je hem serveert, moet de taart helemaal koud zijn, zodat je hem goed kunt snijden. Laat de citroentaart gerust een nachtje in de koelkast staan. Strooi er poedersuiker overheen en geef hem eventueel met ijs of licht geklopte slagroom.

Extra benodigd

Springvorm (Ø 24 cm)

Kookboek

Het recept 'Citroentaart' is afkomstig uit het kookboek...

Tutti frutti

Klas Lindstrad & Tomas Lestrup

'Tutti frutti' is een kleurrijk boek over bekende en onbekende soorten fruit. Het staat vol eenvoudige en lekkere recepten, maar het bevat ook allerlei feiten en... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (26 stemmen)

Citroentaart recept tips

Reacties op dit recept

  • DesyIk heb deze taart vaker gemaakt en vind hem echt heerlijk. Ik denk dat je hem iets langer in de over moet houden en heel goed moet laten afkoelen.

    reageren

  • belleAantal vraagjes: wordt er bij het bakken van de bodem/het deeg bedoeld blind bakken? (vb. bonen erop leggen) of is dit niet nodig? Na het bakken, mag de vulling er direct in? Of moet deze eerst afkoelen?

    reageren

  • redactie okoko receptenDe bodem wordt inderdaad eerst 10 minuten blind gebakken. Vervolgens de vulling erin en de taart bakken volgens de aangegeven tijd (of iets langer).

    reageren

  • CarolineDe taart is gelukt maar smaakt totaal niet naar citroen!

    reageren

  • redactie okoko receptenJe kunt het beste de citroenvulling even proeven voordat je hem in de blind gebakken taartbodem giet. Proef je te weinig citroensmaak, voeg dan wat extra citroenrasp toe.

    reageren

  • TamaraIk had de taart gemaakt zoals beschreven, een hele nacht in de koelkast laten "opstijven" maar helaas, toen ik hem aansneed liep de vulling er langzaam uit. Heb hem vervolgens nog een kwartier!! in de oven gezet en daarna in de vriezer ivm snel opstijven. 5 min uit de vriezer en hij was heerlijk!! Dus --> Heerlijk recept, kreeg grote complimenten!! Hij moet alleen zéker 10 minuten langer

    reageren

  • Tamarain de oven. En volgende x doe ik er folie overheen zodat de bovenkant niet bruin wordt (Het leek net een pannenkoek aan de bovenkant..) Daarnaast heb k de bodem niet blind gebakken maar gewoon" dat ging ook prima. Lekkere taart hoor!

    reageren

  • brittHet is super lekker en gemakkelijk alleen mag er nog meer citroen in dan dat er staat. Maar het is echt een top gerechtje.

    reageren

  • AmyHeerlijk! De eerste poging was mierzoet en niet erg citroenerig, dus ik doe er nu maar 150 gram suiker in, en heb citroenrasp en -sap verdriedubbeld.

    reageren