Hartige taart met broccoli en bloemkool en blauwe kaas

  • 4 personen
  • 55 min
  • waardering 7,8
  • Hoofdgerecht
  • Overige keukens
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • voor het deeg
  • 100 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 100 g roomkaas (Mon Chou of Philadelphia)
  • 125 g bakkersbloem of patentbloem
  • ½ theelepel bakpoeder
  • voor de vulling
  • 200 g kleine broccoliroosjes
  • 200 g bloemkoolroosjes
  • 1 eetlepel koolzaadolie (of plantaardige olie)
  • 1 ui, gehakt
  • 100 g kerstomaatjes, gehalveerd
  • 75 g Deense Castello Blue, Finse Aura, of een andere soort blauwe kaas, verkruimeld
  • 75 g belegen kaas, geraspt

Voorbereiden

Doe de boter met de roomkaas in een grote kom en klop met een houten lepel tot een glad mengsel.

Zeef de bloem met het bakpoeder en een snufje zout in een andere kom. Doe de droge ingrediënten in de kom met het botermengsel en meng alles tot een deeg.

Rol het deeg tot een bal. Druk de bal plat tot een cirkel en wikkel in plasticfolie. Bewaar het deeg minstens 30 minuten in de koelkast voor je verder gaat met het recept.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Snijd de broccoliroosjes en bloemkoolroosjes in stukjes die iets groter zijn dan de kerstomaatjes. Kook de roosjes beetgaar. Laat ze goed uitlekken en afkoelen.

Verhit de olie in een koekenpan en bak er de ui gaar en goudgeel in. Laat even afkoelen.

Neem het deeg uit de koelkast en verwijder de plasticfolie. Rol het deeg met een deegroller op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot het iets groter dan de doorsnee van de quichevorm is. Rol het deeg losjes om de deegroller en gebruik de roller om het deeg in de ingevette vorm te draperen. Bekleed de vorm met het deeg en druk het deeg tegen de geschulpte rand van de vorm. Snijd overtollig deeg af.

Schep de ui en eventuele olie uit de pan in de deegschelp. Strijk er de ui in uit. Schik er de broccoli, bloemkool en kerstomaatjes op. Strooi er de verkruimelde kaas over. Maal er wat zwarte peper over.

Bak 25 minuten in de voorverwarmde oven, of tot het deeg goudbruin is. Dien de taart naar wens warm of koud op.

Extra benodigd

Quichevorm of vlaaivorm met losse bodem (Ø 26 cm doorsnee), plasticfolie

Tip

Dit recept is voor een zomergerecht met broccoli en bloemkool. Gebruik anders je eigen favoriete groenten, maar kies wel groenten die tijdens het koken niet te nat worden of een te lange kooktijd hebben.

Kookboek

Het recept 'Hartige taart met broccoli en bloemkool en blauwe kaas' is afkomstig uit het kookboek...

Koek & gebak

Miisa Mink

'Koek & gebak' bevat volop recepten voor taarten en cakes die van vroeger lijken, maar allemaal een moderne twist hebben gekregen. Ook vind je hier heerlijke... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (6 stemmen)

Hartige taart recept tips

Reacties op dit recept

  • josienDeze taart kan ook goed met gewone boter ipv roomboter, in ieder geval het deeg was lekker, en de taart ook.

    reageren