Quiche recepten

Quiche

Quiche

Hartige taart met een vulling van losgeklopte eieren, slagroom en reepjes spek, die als warm voorgerecht wordt opgediend. De taart komt oorspronkelijk uit Lotharingen en is een klassiek Frans gerecht geworden. Tegenwoordig wordt een quiche met heel veel verschillende vullingen gemaakt.

Quiche tips

Een voorverwarmde bakplaat onder je quichevorm maakt de bodem krokanter. Je kunt het best metalen vormen gebruiken omdat keramische vormen de hitte minder goed geleiden en de bodem daarom minder krokant wordt. Door het deeg blind te bakken wordt het later, als je er een vloeibare vulling in doet, minder snel klef Kwast het deeg terwijl het heet is eerst in met geklutst ei. Daardoor dicht je eventuele gaatjes waar de vulling tijdens het bakken uit zou kunnen lekken. Een quiche vullen gaat het gemakkelijkst als je de bodem in de oven zet en de vulling erin giet. ¹)

Quiche lorraine

Net zoals bij alle andere oeroude streekgerechten, die uiteindelijk zowel nationaal als regionaal bezit zijn geworden, heeft de bereiding van quiche allerlei ontwikkelingen doorgemaakt. Een quiche, die in de diverse delen van de streek ook galette, fiouse, tourte, flon en flan wordt genoemd, is een platte, open taart die net als de Provençaalse pissaladière en de Napolitaanse pizza oorspronkelijk van gewoon brooddeeg werd gemaakt. Dat deeg werd langzamerhand door de huidige versie vervangen en er bestaat natuurlijk een enorme verscheidenheid aan vullingen: zoete, paarse kwetsen of goudgele mirabellen, maar ook hartige, bijvoorbeeld met ui, met varkens- en kalfsgehakt, met room en maanzaad, met room en eieren met spek of met room en verse kaas. De naam wordt aan de vulling ontleend: quiche aux pruneaux, quiche à l’oignon, enzovoort. De versie die over de hele wereld quiche lorraine heet, bevat gerookt spek, room en eieren. Parijse en Engelse koks doen er vaak gruyère bij, maar de Lotharingers zullen u vertellen dat dat niet de echte quiche lorraine is, waarvan de geschiedenis al tot minstens de zestiende eeuw teruggaat. ²)

Quiche lorraine recept

Maak fonceerdeeg van 250 g bloem, 125 g boter, 1 flinke mespunt zout, 1 ei en 3 eetlepels ijskoud water. Vorm er een bal van en laat het enige uren in de koelkast rusten. Rol het tot een plak van 4 mm dik uit en bekleed er een beboterde taartvorm met hoge rand en een doorsnee van 22 cm mee. Prik de bodem in en bak hem 12-14 minuten blind in een tot 200 °C verhitte oven. Laat hem afkoelen. Snijd 250 g lichtgezouten buikspek in platte reepjes, blancheer ze 5 minuten in kokend water, koel ze in koud water, dep ze droog en bak ze zachtjes in boter. Leg ze op de quichebodem. Klop 4 eieren los en roer er 300 ml crème fraîche, zout, peper en nootmuskaat door. Schenk het mengsel over het spek en bak de quiche ca. 30 minuten in de verhitte oven. Dien de quiche lorraine heet op.

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' | 'Het grote kookboek' ¹) | 'Elizabeth Davids beste recepten' ²) ]

[ Beeld: bonchan | Shutterstock.com ]