Worteltaart met specerijen en zure room

  • 8 personen
  • 90 min
  • waardering 7,6
  • Gebak
  • Overige keukens
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • ruim 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 150 g donkerbruine basterdsuiker
  • 200 g geraspte wortel
  • 4 eieren
  • 250 g zure room
  • 250 ml plantaardige olie
  • voor het romige bovenlaagje
  • 3 eetlepels zachte roomkaas
  • 20 g zachte boter
  • 1 theelepel geraspte sinaasappelschil
  • 2 theelepels sinaasappelsap
  • 125 g poedersuiker

Bereiden

Verwarm de oven voor op 160 °C. Beboter een diep taartblik van 22 cm in doorsnee en bekleed de bodem met bakpapier.

Zeef het bakmeel met de kaneel en nootmuskaat boven een grote kom. Roer de basterdsuiker en de geraspte wortel erdoor. Blijf roeren tot alles goed vermengd is.

Klop in een kom de eieren, de zure room en de olie door elkaar. Giet dit mengsel bij het meelmengsel en roer alles goed om. Schep het beslag in de taartvorm en strijk het oppervlak glad.

Bak de taart ca. 1 uur, tot een in de taart gestoken metalen prikker er schoon uit komt. Haal de taart uit de oven en laat hem 10 minuten staan in de vorm. Haal hem uit de vorm en zet hem op een rooster om af te koelen.

Klop voor het bovenlaagje de roomkaas, de boter, het sinaasappelraspsel en het sinaasappelsap in een kom met de mixer door elkaar. Blijf kloppen tot het mengsel licht en luchtig is. Klop de poedersuiker er lepel voor lepel door. Strijk het mengsel met een spatel uit over de bovenkant van de taart. Snijd de taart voor het opdienen in punten.

Zonder het bovenlaagje blijft de worteltaart vier dagen goed, als je hem in een dichte trommel op een koele plaats bewaart. Met het bovenlaagje blijft de taart twee dagen goed, mits hij op dezelfde manier wordt bewaard.

Extra benodigd

Taartblik (Ø 22 cm), bakpapier, mixer

Kookboek

Het recept 'Worteltaart met specerijen en zure room' is afkomstig uit het kookboek...

Van de groenteman

Leanne Kitchen

'Van de groenteman' biedt ruim 150 recepten, zowel zoete als hartige, variërend van een eenvoudige soep tot verrukkelijke gerechten, taarten en desserts, voor een... lees verder

© Uitgeverij Terra

Waardeer dit recept (8 stemmen)

Worteltaart recept tips

Reacties op dit recept

  • moniqueI.p.v. kaneel/nootmuskaat heb ik speculaaskruiden gebruikt; taart was verrukkelijk en goed ontvangen bij de paasbrunch met de familie...

    reageren